Određen jednomjesečni pritvor Damiru Hadžiću

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Damiru Hadžiću, bivšem načelniku Općine Novi Grad i bivšem ministru komunikacija i saobraćaja BiH koji je uhapšen u akciji Blok, potvrdila nam je glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Hadžić je osumnjičen za zloupotrebu položaja ili ovlasti, a tereti ga se da je iz općinskog budžeta nezakonito isplatio više od milion KM bivšem zastupniku u Skupštini KS i ministru u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Esedu Radeljašu.

Tužilaštvo KS tražilo je pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza ili opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Na jučerašnjem ročištu advokat Davor Martinović koji zastupa Hadžića tvrdio je kako se ispostavilo da Tužilaštvo KS nema dokaze da je Hadžić dao Esedu Radeljašu milion maraka.

Iz Tužilaštva KS su pak stava kako postoje jasni dokazi za krivično djelo zloupotreba položaja.

Podsjećamo, u akciji Blok osim Eseda Radeljaša i Damira Hadžića ranije su uhapšeni pomoćnica bivšeg načelnika Općine Novi Grad Jasmina Horo, bivši pravobranilac Općine Novi Grad Nedžad Kapetanović i šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove Općine Novi Grad Jusuf Čaušević.

Ranije uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi s krivičnim djelom pranja novca i davanja dara i drugih oblika koristi.

Uhapšene se sumnjiči da su Radeljašu omogućili da stekne protivpravnu imovinsku korist veću od milion KM.

/klix.ba

Related posts