Odgođena sjednica Skupštine USK: Rošićeva Vlada izgubila podršku, trenutno pat-pozicija

Sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona prekinuta je danas nakon što nije usvojen dnevni red, čime je i zvanično potvrđeno da je aktuelna Vlada Huseina Rošića (SDA), bar u ovom momentu, izgubila podršku zakonodavne vlasti.

Prelaskom poslanice DF-a Nedime Zulić u A-SDA, u Skupštini Unsko-sanskog kantona zavladala je nova politička kriza, budući da je aktuelna vlast izgubila skupštinsku većinu. Prva konkretna posljedica toga jeste da je današnja sjednica Skupštine prekinuta zbog neusvajanja dnevnog reda.

Nakon završetka zasjedanja, predsjednik Skupštine USK Nijaz Hušić (SDA) rekao je da je ovakav rasplet bio očekivan zbog prelaska poslanice Zulić u opozicijski blok, te da će se u narednom periodu pokušati sazvati nova sjednica Skupšine, kako bi se stanje pokušalo uvesti u normalnu proceduru.

Za usvajanje dnevnog reda glasalo je 7 poslanika SDA, 3 DF-a, 2 SBB-a, 2 Laburističke stranke i 1 SDP-a, dok je protiv glasalo 7 poslanika A-SDA, 3 SDP, 3 SDA, te po 1 SBB-a i DNZ-a. Praktično, u Skupštini USK trenutno vlada pat-pozicija (15:15), te će oba bloka, sasvim sigurno, nastojati steći naklonost barem jednog ili dva poslanika iz suprotnog tabora.

Jedan blok predvodi SDA koja će pokušati produžiti vijek trajanja aktuelne Vlade Huseina Rošića, dok je na čelu drugog opoziciona A-SDA, koja bi sastavljanjem skupštinske većina, prema svemu sudeći, trebala krenuti u rekonstrukciju kompletne Vlade, na čelu sa premijerom Rošićem. – piše klix.

Related posts