Odali počast žrtvama genocida: Studenti sa 11 američkih univerziteta učestvovali u Maršu mira

U okviru ljetnog studijskog programa, koji Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini organizuje svake godine, studenti sa 11 različitih univerziteta iz Sjedinjenih Američkih Država, imali su priliku učestvovati na Maršu mira i time odati počast žrtvama genocida koji se desio u Srebrenici.

Ključni aspekt ove posjete jeste upoznavanje i izučavanje turbulentne historije Bosne i Hercegovine i stravičnog zločina počinjenog u Srebrenici. Tokom Marša studenti su također imali i priliku da kroz historijske časove lično upoznaju i čuju svjedočenja preživjelih osoba učesnika “Marša smrti” iz 1995. godine.

Studentica sa Rutgers univerziteta iz New Jerseya izjavila je kako su iskustva i priče iz Srebrenice izazvali pravi emocionalni šok, kako za nju, tako i za njene kolege.

– Priče o Srebreničkim zločinima i iskustvima sa Marša mira sam slušala i ranije. Ove godine i sama sam imala priliku da lično koračam stopama srebreničkih izbjeglica. Sam put je bio jako iscrpljujući, ali jak osjećaj tuge i saosjećanje sa žrtvama koje su na taj isti dan, prije 21 godinu, prošli stazama pakla, boreći se za život, nadvladalo je svaki fizički osjećaj umora. Neopisivo tužno i potresno iskustvo – kazala je studentica.

Iskustva koja su ponijeli iz Srebrenice, rekli su studenti, pamtit će do kraja života. Kako kažu, neopisivo iskustvo, dirljivo s puno emocija, da se i nakon toliko godina osjeti tuga i bol u zraku i očima ljudi.

(Faktor.ba)

Related posts