Od sada zabranjeno davanje “koverte” hodžama

Već dugi niz godina kruže priče po Krajini kako je velik problem opremiti jednu dženazu iako redovno plaćamo hodžaluk.

Svjesni smo da su najveći problem finansije jer samo kopanje i parcela za mezarluk košta otprilike između 800-1000 KM, pogotovo ako uzmemo u obzir da je prosječna plata na našem kantonu nekih 400-500 KM.

Međutim, to nije jedini problem. Pored toga što moramo pripremiti hranu i piće za porodicu i prijatelje, u Krajni je NAVIKA/OBAVEZA davanje koverte hodžama. U početku je to možda bila navika imućnijih krajišnika, ali s vremenom je postala obaveza jer je više nego očito da na pojedinim dženazama, gdje je familija imućna, dođe pet i više hodža, dok na nekim dženazama gdje familija nije baš u dobrom financijskom stanju, dođe jedan hodža.

Javna je tajna da je sve više ovih vjerskih službenika počelo zloupotrebljavati svoju poziciju, pa ponekad kad neko iz familije nema ili zaboravi dati kovertu sa novcem, hodža ih pozove nasamo i napomene.

Baš zbog ovakvih problema, kako u Krajini tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, Reisu-l-ulema Husein Kavazović je poslao dokument pod nazivom “ETIČKI KODEKS – za zaposlenike u organima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini” koji moraju potpisati svi zaposlenici u organima Islamske zajednice. (stranica broj 8.)

U ovom ETIČKOM KODEKSU se jasno vidi (član 8. – Postupanje sa poklonom) da je zabranjeno uzimanje “koverti”.

Da napomenemo još i to da u Krajini ima još uvijek hodža koji nikad nisu uzimali koverte, ali ih je očito jako malo pa je zbog toga ovaj Kodeks došao u pravo vrijeme.

Related posts