Objavljena lista najmoćnijih zemalja svijeta, SAD i dalje na prvom mjestu

Sjedinjene Američke Države zadržale su poziciju najmoćnije nacije u svijetu uprkos političkim turbulencijama nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika. Odmah iza SAD-a nalaze su Rusija i Kina.

Objavljen je novi godišnji izvještaj US Newsa i World Reporta kojim je ocijenjeno 80 zemalja u nizu kriterija, uključujući i kulturnu historiju, državljanstvo i kvalitetu života. Kako piše Independent, druga ključna mjera bila je moć koja određuje koliko je ekonomski i politički utjecajna zemlja te jačina vojske i međunarodnih saveznika.

Više od 21.000 poslovnih ljudi, informisane elite i građana anketirano je s ciljem otkrivanja kako se narodi doživljavaju na globalnom nivou. Rezultati su pokazali da su na prvom mjestu i dalje Sjedinjene Američke Države.

Gotovo 75 posto ispitanika izjavilo je da je izgubilo poštovanja prema američkom vodstvu nakon predsjedničkih izbora 2016. godine, ali ova zemlja je i dalje rangirana kao najmoćnija.

Odmah iza SAD-a nalazi se Rusija koja je kapitaliziranjem prirodnih resursa postala jedna od najbogatijih zemalja svijeta. Rusija trenutno troši 5.4 posto svog godišnjeg domaćeg bruto proizvoda (GDP) za odbranu što je znatno više od zemalja članica NATO-a pojedinačno.

Na trećem mjestu nalazi se Kina čiji je ekonomski uspjeh fascinantan i ekonomskim stručnjacima. Najmnogoljudnija zemlja na svijetu ima najveću svjetsku vojsku, a stručnjaci predviđaju da će do 2050. godine biti najveća svjetska ekonomska sila.

Iza Kine nalazi se Velika Britanija za koju US News piše da je visoko razvijena zemlja koja ima značajan privredni, politički, naučni i kulturni utjecaj. Independent navodi da je Velika Britanija za sada dobro podnijela udarce nakon referenduma, ali da se ne zna kakva će biti budućnost te zemlje nakon izlaska iz EU.

Na petom mjestu našla se Njemačka za koju stoji da je čisto viđena kao “ekonomska elektrana u Evropi” koja je od ujedinjenja 1990. godine jačala svoju ulogu na svjetskoj sceni.

Iza Njemačke nalaze se Francuska, Japan, Izrael, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Južna Koreja, Kanada, Turska, Iran, Švicarska, Indija, Australija, Italija, Švedska, Pakistan, Holandija, Španija i Katar.

Related posts