Obilježena godišnjica Patriotske lige Bosanske krajine

Povodom obilježavanja 26-te godišnjice Patriotske lige Bosanske krajine, Patriotska liga Unsko-sanskog kantona u saradnji sa Patriotskom ligom Bosne i Hercegovine danas je u Bihaću organizirala okrugli sto i obilazak mezarja i spomen-obilježja naboljih sinova Bosne i Hercegovine.

Prvi skup Patriotske lige održan je 10. februara 1991. godine u sportskoj dvorani “Luke” u Bihaću. Obaveza preživjelih aktera iz vremena pripreme za odbranu od agresije na BiH jeste da čuvaju i njeguju uspomene i datume iz bliske historije, poruka je članova Patriotske lige.

Prije 26 godina više od 5000 hiljada Krajišnika stalo je na prvu liniju odbrane. Nenaoružana mladost zemlje ušla je bitku za život, ni ne sluteći da će tada formirana Patriotska liga biti avangarda u pripremama za odbranu agresije koja je bila na pomolu. Fomiranju Patriotske lige u Bihaću, prisustvovao je i sam prvi predsjednik BiH, rahmetli Alija Izetbegović.

Patriotska liga učestvovala je u pripremanju i pružanju otpora srpskim paravojnim jedinicama i tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji. Iako skromno materijalno i tehnički opremljena, dala je značajan doprinos u odbrani naše zemlje, odnosno formiranju Armije Republike Bosne i Hercegovine. Bila je o tome govora i na današnjem okruglom stolu u povodu 26-godišnjice formiranja.

Ideja koja je tada predstvaljena čuva se i na nju prisjeća i danas nakon više od 26 godina. To je učinjeno i danas organiziranim okruglim stolom, posvećenom upravo toj temi. Tokom rasprave kazano je da Bošnjaci svoju historiju veoma slabo pamte i zapisuju i zato je brzo zaboravljaju.

Koliki je bio tadasnji teret odbrane svakog pojedinca danas u miru nije lako objasniti. Oni ga nose sa sobom, čuvajući ideju koja je predstvaljena prije više od dva desetljeća, prenoseći je mlađim naraštajima. Ono što je krasilo ove ljude svakako je hrabrost, patriotizam te odgovorno i časno izvršavanje zadataka, kazano je danas.

Ono što baca sjenu na sve dosad urađeno jest činjenica da ima još pripadnika Patriotske lige koji nemaju riješena statusna pitanja, iako su prvoborci odbrambenooslobodilačkog rata. Stoga je danas izražena nada da će država konačno uvidjeti njihov značaj u pripremi i odbrani zemlje te će njihov doprinos kroz zakonska rješenja adekvatno vrednovati.

Obilježavanju 26. godišnjice prisustvovali su i brojni komadanti i predstavnici kako zakonodavne tako i izvršne vlasti. Među njima je bio i premijer USK-a Husein Rošić, piše RTVUSK.

Related posts