Obilježena 23. godišnjica otpočinjanja i slamanja neprijateljske Februarske ofanzive

U organizaciji Udruženja branilaca “Hasin vrh” i ove godine održana je tradicionalna manifestacija kojom se borci Petog korpusa Armije R BiH prisjećaju zaustavljanja jedne od najvećih neprijateljskih ofanziva na tadašnji Bihaćki okrug, Februarske ofanzive ‘94.

23. godišnjica otpočinjanja i slamanja neprijateljske Februarske ofanzive obilježena je danas i u Cazinu.

Februarska ofanziva otpočela je 6. februara 1994. godine s ciljem zauzimanja Hasinog vrha i Spahića glavice, te HE u Kostelima. Na svu sreću, u tome nisu uspjeli, jer im to slavnom bitkom za Hasin vrh nisu dopustili brojni pripadnici svih jedinica Petoga korpusa.

Osnovni ciljevi ofanzive sa širokog zahvata fronta od Lohovskih brda do Jezera bili su: protjerivanje snaga 5. korpusa Armije R BIH sa Grabeškog i Grmuško-srbljanskog platoa, zauzimanje hidroelektrane “Kostela” te presijecanje komunikacije Bihać-Cazin.

Teške borbe vođene su svakodnevno uz velike gubitke u ljudstvu i materijalno-tehničkim sredstvima na obje strane. Jedinice 5. korpusa pružile su herojski otpor i spriječile ostvarenje ciljeva neprijatelja.

Na hiljadu kvadratnih metara prostora na Hasinom vrhu živote su položila 102 pripadnika 5. korpusa Armije R BIH te sačuvali ovo mjesto i poslali jasnu poruku da je Hasin vrh neosvojiv.

Neka je vječni rahmet i hvala svim pripadnicima 5. korpusa koji su položili svoj život za odbranu Hasinog vrha i naše zemlje. – piše cazin.net

Related posts