Obilježena 22. godišnjica forsiranja Une u sklopu operacije “Grmeč 94”

“Nismo dobili onako kako smo zaslužili. Nije onako kako smo očekivali, ali nije ni onako kako su nam spremali”. Riječi su ovo kojim se Nermin Šabić, direktni učesnik prelaska na desnu obalu Une 1994. godine. Kada su nanešeni veliki gubici agresoru u živoj sili i materijalno-tehničkim sredstvima, obratio učesnicima marša organizovanog jučer, 5. novembra, povodom 22. godišnjice od akcije koja se odvijala u sklopu operacije “Grmeč 94”.

Mjesna zajednica Ostružnica i udruženje mladih “Cer” bili su organizatori oko 11 km dugog marša koji je krenuo ujutro sa Centralnog spomen obilježja u Bosanskoj Krupi. Na putu od Bosanske Krupe do mjesta odvijanja bitke tačnije u naselju Mašići učesnici marša su u rijeku Unu bacili cvijeće u spomen na poginule borce ove bitke. Upravo su Mašići bili mjesto odakle su te 199.4 godine jedinice 505 Vmbr, pripadnici policijske stanice Bosanska Krupa i krupskog radnog voda prešli na desnu obalu Une te po prvi put oslobodili Ostružnicu, Kutanju i Badić.

O naćomi ma koji se forsirala Una i kako se uopće prešlo na drugu stranu u momentu kada je vodostaj Une bio i za metar viši od trenutnog govorio je Nermin Šabić bivši pripadnik specijalne jedinice “Hamza” iz sastava 505 Vmbr. Preživjeli pripadnici kojih je bilo i u ovom maršu prolazeći put do mjesta bitke prisjećali su se trenutaka i učesnike upoznavali sa detaljima akcije. Na spomen obilježju na Ostružnici a nakon polaganja cvijeća i učenja fatihe u toku i značajne bitke govorili su i zamjenik komandata ratnog sastava 505 Vmbr Hamdija Mustafić, komandant bataljona “Tajfuni” 505 Vmbr Šefić Veladžić, načelnici općina Bužim i Bosanska KRupa Zikrija Duraković i Armin Halitović odajući počast žrtvi koja je podnesena kazali su da će obje općine učini sve da ovakva i značajna obilježavanja datuma iz perioda odbrane BiH imaju svoj kontinuitet kako se ne bi zaboravila uloga i doprnos boraca u odbrani naše domonovine.

Nakon učenja podne namaza i tevhida pred duše bosanskih šehida organizovan je ručak za sve učesnike marša i mještana kojih je na obilježavanju ove 22. godišnjice po slobodnoj procjeni bilo oko 200. Kažimo i to da su učesnici marša ove godine pored građana bili PD “Krajina iz Cazina, PD “Horizon” iz Bihaća, PD “Grmeč” iz Bosanske Krupe, udruženje “Nanićevi Bužimljani” i Udruženje mladih 511 iz Bosanske Krupe koji su najredovniji na ovakvim marševima širom kantona.

Related posts