Obilježena 20. godišnjica formiranja Logističke čete 501. Slavne brigade: Položeno cvijeće i proučena fatiha

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na centralnom spomen-obilježju braniocima Bihaća na gradskom groblju „Humci“, bivši pripadnici Logističke čete 501. Slavne brdske brigade prigodno su obilježili dvadesetu godišnjicu formiranja ove jedinice. Kroz Logističku četu tokom rata prošlo je stotinu i šezdeset pet pripadnika, od kojih je jedanaest položilo svoje živote braneći svoju domovinu BiH a trideset i šest ih je teže i lakše povrijeđeno.

Pali su časno

Preživjeli pripadnici Logističke čete 501. Slavne brigade na dvadesetu godišnjicu od formiranja ove ratne jedinice Petoga korpusa na gradskom groblju Humci polaganjem cvijeća i proučenom fatihom prisjetili su se svojih saboraca poginulih u borbi protiv agresora. Kasim Ferhatović, ratni komandir Logističke čete je ukazao na značaj ovog sastava Armije BiH u odbrambeno-oslobodilačkom ratu naglasivši kako su Kasarna „Dedo Musić“ i Logistička četa bili oslonac i kamen-temeljac za sva ostala djelovanja i učešće boraca na prednjem kraju svih jedinica. -Mi smo djelovali na prednjem kraju. Uzeli smo pušku u ruku i išli braniti prednji kraj, crtu odbrane. Na žalost, braneći domovinu, Okrug i naš grad Bihać izgubili smo naših jedanaest boraca, kolega. Pali su časno za našu domovinu. Trideset i šest je teško ranjenih među kojima sam na žalost i ja, kaže Kasim Ferhatović, bivši komandir Logističke čete 501. Slavne bbr.

Bolja budućnost

Obišli su i mezar svog prvog komandira Mirsada Akmadžića i polaganjem cvijeća i učenjem fatihe prisjetili se njegovog lika i djela. Sjećanje na pripadnike Logističke čete i žrtve pale za domovinu oživio je i Nihad Hadžiabdić, bivši pripadnik i jedan od osnivača ove jedinice. -Kada neko kaže da je to logistička četa, onda se mislilo da se neko tamo otišao zaštiti od rata, ali nažalost, to nije bilo tako. Vidite iz priloženog da ima i jedanaest mrtvih pripadnika, a nisu oni poginuli što su hodali po gradu nego što su bili na prednjem kraju, kaže Nihad Hadžiabdić, bivši pripadnik Logističke čete 501. Slavne brigade. Kasim Ferhatović i njegovi saborci kažu da nije bilo Logističke čete, nebi bilo ni odbrane na prednjem kraju. To je dovoljan razlog da ih se uvijek sjećamo i nikad ne zaboravimo tešku ratnu prošlost kako bi smo gradili bolju i svijetliju budućnost, poručio je Ferhatović.

Samir TULIĆ/reprezent

Related posts