Obilježen Dan oslobođenja Bosanskog Petrovca

Organizacioni odbor manifestacije „21. godina slobode – Dan oslobodenja općine Bosanski Petrovac” tradicionalno je obilježio Dan oslobodenja grada. U sklopu programa ove manifestacije održan je historijski čas u Domu kulture, a pripremljen je i bogat kulturno zabavni program.

Više od 150 učenika srednjih i osnovnih škola iz Bosanskog Petrovca i Bihaća su u ranim jutarnjim satima krenuli stazama Petog korpusa, sa Gorjevca do Bosanskog Petrovca. Riječ je o trasi dugoj gotovo 40 kilometara koju su ovi učenici prešli kako bi odali počast pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u akciji oslobadanja Bosanskog Petrovca. Nakon što su učesnici marša stigli u Bosanski Petrovac, zastavu 5. korpusa predali su u ruke Fadile Porčić, dobitnice ratnog priznanja „Zlatni Ijiljan”, koja je prije 21 godinu sa svojim saborcima oslobodila ovaj grad.

Na centralnoj manifestaciji u Bosanskom Petrovcu, gradanima se obratio i načelnik općine Bosanski Petrovac, Zlatko Hujić, naglasivši da se spremnost Krajisnika da oslobadjaju svoju Krajinu prije 21 godinu nije se mogla ničim dovesti u pitanje. Dževad Malkoč, ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi USK u svom obraćanju skrenuo je posebnu pažnju na mlade ljude prisutne na ovoj manifestaciji, rekavšio da je to potvrda da se ona nikad neće zaboraviti. Podsjetimo, Bosanski Petrovac je osloboden 14. septembra 1995. godine tokom velike operacije Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tokom operacije ‘SANA 95” osloboden je veći dio okupiranog područja Bosanske Krajine.

rtvusk.ba

Related posts