Obilježavanje Dana ružičastih majica u Bihaću

JU Mješovita srednja škola iz Bihaća obilježava Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) – Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Dan se obilježava zadnje srijede u februaru u zemljama širom svijeta (ove godine 22.2. 2017.).

Ovogodišnji slogan kampanje podizanja svijesti o prevenciji vršnjačkog nasilja u školama u BiH je “Budi drug, budi cool”.

Na gradskom trgu u Bihaću učenici i nastavnici obilježit će ovaj posebno značajan dan, bit će organizirano potpisivanje peticije za pokretanje inicijative za uvođenje nove stavke u Krivični zakon o kažnjavanju maloljetnika kada je u pitanju nasilje pitem interneta (cyber bulling), te Peticijom će se također zatražiti provedba postojećih zakona koji se tiču resocijalizacije i/ili sankcionisanja maloletnih delikvenata.
Ružičasta majica je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama. U BiH prvi put ovaj dan je obilježen prošle godine s ciljem da se smanji alarmantan broj slučajeva vršnjačkog nasilja.
Voditeljice projekta Elvisa Šumar i Tamara Malkoč ispred Mješovite srednje škole iz Bihaća su izjavile da je potrebno podizati svijest o problemu vršnjačkog nasilja, te da su aktivnosti obilježavanja podržale osobe iz organa vlasti Unsko-sanskog kantona, Grada Bihaća i mnoge druge osobe iz javnog, kulturnog i sportskog života, kojim se ovom prilikom zahvaljuju u ime škole.
Ovim putem pozivaju sve koji žele podržati obilježavanje Dana ružičastih majica da dođu na Gradski trg, te potpišu peticiju u srijedu 22.2. 2017. od 10:30 do 12:30 sati.

/biscani.net

Related posts