Obavijest o radarskim kontrolama: Među vozačima u BiH sve popularnija aplikacija “Policija zaustavlja”

Među vozačima iz Bosni i Hercegovini sve je popularnija mobilna aplikacija “Policija zaustavlja” putem koje vozači objavljuju razne informacije i obavještenja koje se tiču rasporeda radarskih kontrola iz njima najbližeg mjesta.

Aplikacija je razvijena za područje Hrvatske, ali i određeni dio Bosne i Hercegovine.

Ukoliko instalirate aplikaciju “Policija zaustavlja” imate mogućnost vidjeti sve obavijesti o radarskim kontrolama, ali i ostalim saobraćajnim upozorenjima za koje vozači smatraju da mogu biti korisni ostalima i to u Banjoj Luci, Gradiški, Prijedoru i Srednjobosanskom kantonu (SBK). Osim BiH, informacije su dostupne i za područje susjedne Hrvatske.

Vozači su se, kako bi izbjegli plaćanje kazni i eventualne susrete sa saobraćajnom policijom, organizirali u grupe te putem aplikacije, ali i društvenih mreža jedni druge upozoravaju na radare i policijske patrole. Ovakav oblik dojava vozačima o radarima na cesti ili policijskim patrolama u BiH počeli su prvo primjenjivati Banjalučani.

Dodatno, i na Facebooku se može pronaći mnogo grupa kao što su “Policija zaustavlja-Banja Luka”, Tuzla, Sarajevo, Jajce, Zavidovići, Višegrad, Foča i drugo.

Administratori pojedinih Facebook grupa navode da je najbitnija organiziranost između članova, odnosno blagovremene dojave u slučaju uočavanja policije. Nerijetko se na grupama mogu vidjeti fotografije koje vozačima pružaju detaljnije objašnjenje mjesta na kojoj se nalazi radarska kontrola.

Ovome dodajmo i to da bosanskohercegovački auto-moto klub BIHAMK svakodnevno na svojoj web stranici ažurira spisak radarskih kontrola koje će tog dana biti aktuelne u svim kantonima i Brčko distriktu.

Related posts