Obama protjerao desetke imigranata iz BiH, Trump bi mogao za početak više od 600

Prema podacima koje su objavili američki mediji, američka policija i pravosuđe trenutno provjeravaju najmanje 600 osoba porijeklom iz BiH, a većina ih ima sumnjivu ratnu prošlost.

Američki predsjednik Donald Trump je tokom predizborne kampanje najavio da će iz SAD-a protjerati više od 11 miliona ilegalnim imigranata.

Nakon pobjede na izborima, malo je ublažio retoriku pa sad naglašava da će protjerati samo kriminalce, ubice, dilere drogom, ukratko sve koji imaju kriminalni dosje.

I odlazeća vlada predsjednika Baracka Obame također je protjerivala hiljade ilegalnih imigranata i također su prvi na udaru bili oni s kriminalnim dosjeima. Što se tiče Bosne i Hercegovine ni naši državljani, od kojih je većina došla u Ameriku tokom i nakon agresije, nisu bili pošteđeni za vrijeme Obamine administracije, no sljedećih nekoliko godina očekuje se ogroman broj ekstradicija. Prema podacima kojima su raspolagali američki mediji, trenutno se provjerava “najmanje” 600 osoba porijeklom iz BiH.

Otkrivena ratna prošlost

Dosad su deportirani deseci ljudi, a uglavnom je riječ o onima koji su, prema ocjeni američkih vlasti, “lagali” prilikom traženja imigrantskih viza.

– Poznato je da nam je iz SAD-a izručen, odnosno deportiran veći broj osoba, uglavnom osumnjičenih za ratne zločine, koji su tamo procesuirani za imigracijske prevare, jer su skrivali podatke o svom sudjelovanju u ratu – kazao je za Faktor Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Naime, svi dokumenti vojski, paravojski i policija u BiH dostupni su kako Haškom tribunalu, tako i američkim vlastima. Ukoliko u tim dokumentima pronađu ime osobe koja nije navela da je tokom rata bila vojno-policijski aktivna, posebno u Srebrenici gdje je počinjen genocid, ili Prijedoru, Čapljini i sličnim mjestima, “pali se crvena lampica” i kreće detaljna provjera.
Veliki broj već je deportirano na zahtjev vlasti u BiH, najviše na zahtjeve poslane iz Tužilaštva BiH, odnosno Posebnog odjela za ratne zločine.

Hapšenja u Las Vegasu, New Yorku…

Pravosuđu BiH je tako iz Las Vegasa izručen i Dejan Radojković, optužen za ratne zločine u Srebrenici. Teretilo ga se da na magistralnom putu Bratunac – Konjević Polje, zajedno sa pripadnicima Trećeg voda Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije RS-a, otvorio rafalnu paljbu na nekoliko muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su 1995. pokušali pobjeći iz Srebrenice. No, oslobođen je presudama prvo suda u Bijeljini, a potom Vrhovnog suda RS-a.

Među onima koji su deportirani je i Neđo Ikonić, koji je bio nadređeni Radojkoviću, a koji se bio nastanio u Mlwaukeeju. On je deportiran 2010, ali i on je oslobođen. No, u istom procesu osuđeni su komandant Centra za obuku sa Jahorine Duško Jević na 35 godina zatvora, a komandant Prve čete tog centra Mendeljev Đurić na 30 godina zatvora zbog, kako se navodi u presudi, “pomaganja u genocidu na području Srebrenice”.

U New Yorku je uhapšen i u junu 2013. vlastima BiH izručen i Sulejman Mujagić. Optužen je za ratne zločine počinjene tokom 1995. u svojstvu jednog od komandanata vojske tzv. Autonomne pokrajine Zapadne Bosne pod vođstvom osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića. Mujagić je osuđen već iduće godine na osam i po godina zatvora, a kaznu mu je prošle godine potvrdio i Vrhovni sud FBiH.

Marko Boškić bio je pripadnik zloglasnog 10. diverzantskog odreda VRS-a, i lično je učestvovao u strijeljanju i ubistvima bošnjačkih muškaraca i dječaka tokom genocida u Srebrenici. Uhapšen je u Bostonu, i izručen 2010. u BiH. Priznao je krivicu i dao “korisne informacije” Tužilaštvu BiH te je iste godine osuđen na deset godina zatvora.

Džeko i Zolja

Edin Džeko uhapšen je u državi Washington i u decembru 2012. izručen je BiH. Dvije godine kasnije osuđen je na deset godina zatvora za ubistvo, odnosno sudjelovanje u strijeljanju šesterice ratnih zarobljenika u Trusini kod Konjica. U aprilu 2011. iz SAD-a je izručena i Rasema Handanović “Zolja”, koja je zbog zločina također u Trusini osuđena na pet i po godina zatvora.

Edin Sakoč je uhapšen u Vermontu i izručen BiH 19. februara ove godine. Njega se tereti da je kao pripadnik HVO-a počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Počitelja i Čapljine. Almaz Nezirović, također bivši pripadnik HVO-a osumnjičen za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente, uhapšen je u Virdžiniji i izručen u julu 2015. I on kao i Sakoč čeka presudu.

Najsvježiji primjer je Azre Bašić, rođene Riječanke, koju pravosuđe BiH tereti za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente, počinjene 1992. Bivša pripadnica HVO-a je nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentucky. Prije dva dana je izručena u BiH.

Što se tiče izručenja iz BiH u Sjedinjene Države, najpoznatiji je slučaj Michaela R. Vučića, nastavnika koji je tražen zbog višestrukih silovanja učenica u Ilinoisu. Njega je u decembru 2014. Služba za poslove sa strancima locirala u Čitluku, odakle mu je otac, uhapsila i deportirala u SAD gdje je osuđen na čak 50 godina zatvora.

Monstrum s Grbavice

Izručenja je bilo i iz drugih država Evrope i svijeta.
Damir Lipovac izručen je prije godinu dana iz Holandije, nakon što je kao bivši pripadnik HVO-a osumnjičen za ratne zločine nad Srbima na području Dervente. Sporazumno je priznao krivicu i osuđen je na sedam godina zatvora.

Aleksandar Cvetković, bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS-a, izručen je iz Izraela u augustu 2013. na zahtjev Tužilaštva BiH koje ga je teretilo zbog učestovanja u masovnim ubistvima više od 900 zatočenih Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. Pravosnažno je u maju ove godine oslobođen optužbe za genocid zbog manjka dokaza.

Iz Španije je u augustu 2010 izručen Veselin Vlahović “Batko”. Monstrum s Grbavice je u junu 2014. pravosnažno osuđen na 42 godine zatvora. Iz Švedske je 2011. izručen Zemir Kovačević. Za ratne zločine u Bosanskom Brodu osuđen je na deset godina zatvora.

Što se tiče drugih krivičnih djela, jedno od poznatijih izručenja je ono Zorana Mitrovića “Luftike”, člana zločinačke organizacije Darka Eleza, koji je uhapšen u martu 2013. u Budimpešti na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisao Sud BiH, na zahtjev Tužiteljstva BiH.

Čekaju se Veseli i Šušnjar

– Uglavnom, intenzivno radimo i sarađujemo s partnerskim agencijama širom svijeta sa ciljem pronalaska, lociranja i izručenja osumnjičenih iz svih krajeva svijeta, u borbi da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni. Očekujemo izručenje Elfete Veseli iz Švicarske. Osumnjičena je da je u julu 1992, u svojstvu pripadnice ARBiH, u mjestu Kamenica, počinila svirepo ubistvo nožem dvanaestogodišnjeg dječaka srpske nacionalnosti. Radomir Šušnjar trebao bi biti izručen iz Francuske. Osumnjičen je da je u Višegradu u proljeće 1992. sudjelovao u zločinu poznatom u javnosti kao ‘Živa lomača’, kada je u jednoj kući u Pionirskoj ulici, sredinom mjeseca juna 1992. prisilno dovedeno i zatvoreno, pa nakon toga živo zapaljeno oko 60 civila bošnjačke nacionalnosti uključujući žene i djecu, a samo nekoliko žrtava uspjelo je preživjeti spaljivanje – kazao je za Faktor Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Related posts