Novi načelnik Srebrenice Mladen Grujičić o kokardama, šajkači i Karadžiću…

Ja sam se slikao u privatnoj režiji pred kućom i tu sliku ja nemam u svojoj kolekciji

Gost emisije Interview 20 urednice Sanele Prašović Gadžo bio je novi načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

– Spreman sam posjetiti Potočare, to Srbi odavde nisu imali priliku raditi. Znam da možda neću naići na dobre reakcije iz reda srpskog naroda, ali ja kao prvi čovjek općine ne mogu da se osvrćem na to šta će neko da kaže, nego jednostavno radim ono što smatram da treba da radi svako, da bi bilo bolje ovoj sredini. Mnogo bi bilo drugačije da je to bila praksa i u prethodnom periodu, da su i Bošnjaci išli na stratišta Srba i obratno, onda bi to za 17 godina bila totalno drugačija priča, ali se namjerno to održavalo tako da to ne bude dobro. Ja ću svojim radom i gestovima biti primjer, prije svega zbog ugleda same općine, a onda i građana Srebrenice, jer oni su zaslužili da ih predstavlja neko ko poštuje i druge, ko želi da sarađuje i mislim da neće biti problema ukoliko se ne pojave oni koji žele da ovdje bude loše, a mislim da će biti takvih mnogo – rekao je Grujičić.

Na upit da odmah ode u Potočare Grujičić je ostao suzdržan.

– Nije to nikakvo ograđivanje, ni bježanje od toga, ali mislim da nisam poželjan i ne mogu banuti dole ako nisam prihvaćen od udruženja Majke Srebrenice. Ako one ne žele da me vide dole ja zaista ne bih želio učiniti ništa što će izazvati nečiji revolt. Kada budem pozvan, ja ću se odazvati. U ovom trenutku to zaista ne želim – rekao je on.

Kada je u pitanju obilježavanje godišnjice genocida, Grujičić je rekao da je spreman pomoći.

– Ja sam tu da pomognem tu organizaciju u svakom smislu i općina kao institucija također. Budžet je predviđen za tu organizaciju, tako da ja neću biti nikakva smetnja. Više to neko drugi gleda kao problem, nego ja. I da imam mogućnost da zabranim nešto u toj organizaciji, ja to ne bih uradio. To mi ne smeta uopšte, ali u moralnim principima da niko nikog ne vrijeđa, kao što sutradan imamo obilježavanje srpskog stradanja i uvijek ću insistirati da se ne dešava nešto što bi uvrijedilo nekog drugog i tako sam se uvijek ponašao. Iz 11. jula moramo naučiti da smo mi na ovom području jedna kolateralna šteta, u svakom smislu, i poslije rata, mi smo ovdje samo jedni pijuni, koji su potrebni da održavaju neki ambijent na osnovu čega će neko drugi da se okoristi, da izvlači neke političke poene – rekao je Grujičić.

Novi načelnik Srebrenice govorio je i o svojoj fotografiji s kokardom, te zašto je na Facebooku nakon presude Karadžiću napisao “idemo dalje”.

– Idemo dalje, život teče dalje, to je bila moja prva pomisao. Pratio sam suđenje Radovanu Karadžiću od početka do kraja. Kada se izricala presuda, kada je osuđen tako kako jeste, slikao sam i napisao „idemo dalje“, ali sam zaista tako i mislio, osuđen je još jedan Srbin, osuđeno je 100 Srba, 1.000 Srba, život teče dalje. To što je srpski jezik dvosmislen i možete iz jedne rečenice na razne načine protumačiti ono što se kaže, to je nešto drugo. Sad idemo dalje u budućnost da što više radimo i gradimo. Te slike sa kokardom su privatne, kada ste student, kada posjetite određeno mejsto tako se i ponašate, ako ste bili u Guči, u takvom ambijentu su svi i onda se samo prilagodite takvoj situaciji. To što se tiče šajkače i kokarde, ja ne mogu biti četnik, a zavisi kakva je čija percepcija četnika. Ja na četnika gledam kao na vojnika Republike Srpske, vojnik Armije BiH, Crvene beretke, Zelene beretke, to su neke formacije koje su se tako zvale. Ja drugačiju percepciju prema četniku ne znam. Šajkaču nose srpska i bošnjačka djeca u Kulturno umjetničkom društvu Vasa Jovanović u Srebrenici, ja sam njih slikao i pitao da li su to sad četnici. To je srpska narodna nošnja, ne može kapa jedna da predstavlja čovjeka. Kokarda koju ja imam je kokarda vojske Kraljevine Jugoslavije, običan grb sa vijencem, krst i četiri slova S. Ja sam se slikao u privatnoj režiji pred kućom i tu sliku ja nemam u svojoj kolekciji, iznenadio sam se kada sam vidio tu sliku u medijima – zaključio je Grujičić.

(Faktor.ba)

Related posts