Nova zenička koalicija: Naša stranka pogazila predizbornu zakletvu

U Zenici je, sa šokantnim epilogom, konstituirano Gradsko vijeće u novom sazivu. Za predsjedavajuću vijeća izabrana je Sanja Renić iz Naše stranke, sa prevagom o kojoj su odlučili glasovi koalicije SDA – SBB.

Time su ove stranke formirale partnerski blok u Zenici i poništile “zakletvu” koju je pred općinske izbore javno dao lider Naše stranke Peđa Kojović.

30. septembra Kojović je rekao “da Naša stranka neće učestvovati u postizbornim matematičkim koalicijama sa SDA, ili bilo kojom drugom nacionalističkom strankom”.

“Na dan izbora mora postojati politička opcija koju građanke i građani mogu zaokružiti, a da su sigurni da njihovi glasovi neće biti prodati nacionalistima. Naša stranka je ta opcija”, kazao je Kojović i uputio apel predsjednicima SDP-a i DF-a da se na isti način očituju o postizbornom ponašanju svojih izabranih predstavnika. Očekujem da i oni krenu u raskidanje koalicija sa SDA koje imaju njihovi lokalni odbori po BiH. Samo tako ćemo poslati jasnu poruku da nije svejedno da li će građani izaći na izbore ili ne, samo tako ćemo pokazati da smo ozbiljni u namjeri da radikalno mijenjamo stanje u zemlji”, pompezno je oglasio predsjednik Naše stranke.

Jučerašnji događaj u Zenici pokazao je da tzv. velike stranke, koje su najčešće vladale, nisu jedine koje krše predizborna obećanja i koje idu i u “neprirodne” koalicije. Svom članstvu i javnosti Kojović mora dati pojašnjenje: zašto se promijenio predizborni stav rukovodstva NS?

Ukoliko su Kojović i Naša stranka i dalje pri starom stavu, da li se onda radi o svojevrsnom puču unutar stranke, možda i o raskolu u kojem zenički ogranak prestaje da slijedi politiku svoje centrale?

U svakom slučaju, rukovodstvo NS dužno je da javnosti objasni pozadinu velikog političkog gafa i šokantnog koaliranja sa SDA i SBB.

Related posts