Nogometaš Fiorentine Josip Iličić porijeklom iz Sanskog Mosta

Javnosti je manje poznato da je ovaj slovenački reprezentativac porijeklom iz pomenutog sanskog sela, a na mjesnom groblju u Škrljevitoj nalazi se grob oca poznatog nogometaša. Biografija ove hrabre žene, priča je o teškom i trnovitom životu, punom odricanja i brige za odrastanje dva sina. Ispričala nam je kako je nakon razvoda od supruga, skupa s dva mala sina, neposredno pred početak rata u BiH, otišla kod rodbine u slovenački grad Kranj.

Kaže da su veoma teško živjeli, gospođa Ana je teško i naporno radila da odgoji dječake i izvede ih na pravi put. „U ranom djetinjstvu Josip je zavolio nogomet i bio je veoma talentovan. Često je znao izostajati iz škole kako bi s drugovima igrao nogomet, a na preporuku prijatelja upisala sam ga u pionire Nogometnog kluba „Triglav“ iz Kranja.“, kaže gospođa Ana. Dodaje kako su njeni sinovi imali teško djetinjstvo jer su rasli bez oca, ali da su još kao mali spoznali da jedino radom i trudom mogu uspjeti u životu. Josip Iličić je nogometni talenat nastavio razvijati u najboljem slovenačkom klubu „Mariboru“, a njegove igre i nastupi u evropskim takmičenjima nisu ostali nezapaženi. Karijeru je nastavio u italijanskom prvoligašu „Palermu“ , a za njegove usluge su se ubrzo zainteresovali „ljubičasti“ iz Firence.

Iličić trenutno pruža odlične partije i vezni red Fiorentine nezamisliv je bez njega, kao i nogometna reprezentacija Slovenije. Njegova majka kaže kako je Josip prije dvoje godine boravio u Sanskom Mostu i posjetio selo Škrljevitu odakle vodi porijeklo. „Veoma mu se svidjela priroda i grad Sanski Most. Dolazio bi on i češće, ali zbog brojnih obaveza nije u mogućnosti.“, kaže Iličićeva.

Dodaje kako je ponosna na svog sina, te da je zahvaljujući njegovom uspjehu nekada težak život sada prošlost. Obzirom da Škrljevičani razmišljaju o načinu kako obnoviti mjesnu crkvu koja je srušena tokom rata te lokalni put, gospođa Ana kaže kako će njen sin sigurno dati veliki doprinos u ovoj akciji. „Tokom poplava Josip je uplatio značajna sredstva za pomoć poplavljenima u Bosni i Hercegovini.

On je uvijek spreman pomoći, posebno kada se radi o Škrljevitoj i Sanskom Mostu. Veoma je vezan za rodni zavičaj.“, kaže Iličićeva. I mještani s kojima smo razgovarali ponosni su na Josipa Iličića jer je on „njihove gore list“.

inmedia

Related posts