Njemačka priznala genocid u Armeniji, Turska povukla ambasadora iz Berlina

Poslanici u njemačkom saveznom parlamentu Bundestagu većinski su usvojili nacrt rezolucije o događajima iz 1915. koja uključuje i izraz “genocid” uz ostale armenske navode.

Nacrt rezolucije, koju su pripremile članice vladajuće koalicije Kršćanska demokratska unija (CDU), Kršćansko-socijalna unija (CSU) i Socijal demokratska paritja (SPD) te opozciona Stranka zelenih, podržala je i Ljevičarska partija.

Većina zastupnika CDU-a nije prisustvovala glasanju.

Predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert u svom obraćanju pred samo glasanje, istakao je kako parlament nije sud, ali da svakako neće bježati od svojih odgovornosti.

“Vlada Turske nije odgovorna za događaje od prije 100 godina, ali je odgovorna za to šta će biti u budućnosti”, kazao je Lammert.

Današnjem glasanju u parlamentu nije prisustvovala ni kancelarka te zemlje Angela Merkel, kao ni njen zamjenik i predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel, niti ministar vajnskih poslova Frank Walter Steinmeier. Jedan zastupnik CDU na glasanju je bio “protiv” a jedan “suzdržan”.

Zastupnici koji su se obratili prije usvajanja nacrta rezolucije poručili su kako njihov cilj nije optužiti Tursku, već se prisjetiti žrtava i podstaći na pomirenje između Turske i Armenije.

Poručili su također kako i tadašnje Njemačko Carstvo snosi odgovornost zbog neintervensianja u tom periodu. Naglašeno je kako danas nije vrijeme da se optuži Turska i njen narod, nego da se ovoj zemlji uputi zahvala jer je svoja vrata otvorila izbjeglicama.

Usvajanje nacrta rezolucije u njemačkom parlamentu sa sobom ne nosi bilo kakve sankcije u pravnom smislu, već je rezolucija kao takva samo savjetodavna.

Tokom glasanja u Bundestagu bili su prisutni i predstavinci ambasada Turske i Armenije u Njemačkoj, a pojedini Armenci su istakli i transparent kojim su se zahvalili za usvajanje rezolucije.

Nakon glasanja, Turska je povukla ambasadora iz Njemačke, prenosi Anadolija.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je reagujući na današnje usvajanje rezolucije o armenskim navodima, u njemačkom parlamentu, kako će ta odluka u velikoj mjeri utjecati na odnose Turske i Njemačke.

“Odluka njemačkog parlamenta će u velikoj mjeri uticati na odnose Turske i Njemačke. Po povratku u Ankaru ćemo razmatrati naše naredne korake”, rekao je Erdogan.

Related posts