NJEMAČKA AMBASADA U SARAJEVU: Važna napomena – Novi način zakazivanja termina za vize

Važna napomena u vezi online sistema za zakazivanje termina

Od danas 21.11.2016 godine uvodi se novi način zakazivanja termina za razgovor za vize za kategorije spajanja porodice i u svrhu zapošljavanja.

Vi ćete od tog datuma za ove dvije kategorije u svrhu podnošenja zahtjeva za vizu, unositi svoje podatke na tzv. listu čekanja.

Unošenje podataka možete izvršiti u svako doba.

Nakon što ste unijeli svoje podatke, dobit ćete u roku od 30 minuta prvu mail potvrdu sa daljnjim uputama kao i svoj redni broj. Nekoliko sedmica nakon Vaše registracije biće Vam upućen drugi mail sa tačnim terminom za podnošenje zahtjeva za vizu ( potvrda termina).

Obzirom na trenutnu veliku potražnju za terminima, molimo da obratite pažnju na to da period čekanja između registracije i potvrde termina može trajati i nekoliko sedmica. Iz tog razloga molimo da se u tom periodu ne raspitujete o statusu Vaše registracije odnosno termina.

Ovaj novi način zakazivanja termina ima za cilj da se svim podnosiocima zahtjeva za vize olakša postupak. Od sada se možete registrovati za termin u bilo koje doba i u svakom slučaju će Vam biti dodijeljen termin što je prije moguće. Nije ni potrebno niti ima svrhe da treća lica angažujete za zakazivanje termina.

Ambasada ne naplaćuje rezervaciju termina u svrhu podnošenja zahtjeva za izdavanje vize

Ambasada izričito ukazuje na to da su sve službene radnje odjela za vize, osim takse za obradu zahtjeva za vize (navedena u info-listu), besplatne.

Ambasada ne naplaćuje rezervaciju termina, niti sarađuje sa privatnim agencijama uslužnih djelatnosti.

Podnositelji zahtjeva za izdavanje vize ne trebaju angažovati privatnog uslužnog djelatnika kako bi dobili termin. Aplikanti mogu sami zakazati termin preko sistema za zakazivanje termina. Zakazivanje termina putem online sistema je besplatno.

Obrasce za zahtjeve za izdavanje viza možete besplatno elektronski preuzeti sa stranice ambasade SR Njemačke u Sarajevu.

poslovnidnevnik.ba

Related posts