Niko ne zna šta je s Titovih 11 vreća zlata i novca

Prošle su četiri godine od otvaranja Titovog sefa, slavnog depoa 555 koji se nalazi u Narodnoj banci Srbije, ali ni danas se ne zna šta se u sefu nalazilo.

To ne znaju ni Titovi nasljednici, a jedino što se zna je da je 1982. godine, kada su Titove stvari spremljene u sef, tamo pohranjena ogromna količina vrijednih stvari.

Prema dostupnim podacima, u sefu je bilo oko 30 kilograma zlata u polugama i u prahu, 2.663 komada velikih i malih zlatnika, 149 dijamanata i brilijanata, 1.271 komada numizmatičkog novca ogromne vrijednosti, 13 odlikovanja, 251 predmet od zlata i drugih plemenitih metala, 18 kompleta posuđa od srebra s pozlatom, 83 medaljona, bisera, privjesaka, značaka i pozlaćene dugmadi, veće svote dolara i maraka.

Međutim, Titovi nasljednici ne znaju šta je ostalo od svega toga niti kada će se odlučivati o sadržaju sefa.

Depo 555 je osnovan nakon smrti Josipa Broza Tita, a sadržaj je popisala komisija na osnovu odluke Predsjedništva SFRJ od 30. marta 1982. i predala na čuvanje Trezoru NBS-a s oznakom “državna tajna”.

Oznaku tajnosti je skinuo u februaru 2013. predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Međutim, javnosti do danas nije priopćeno šta je državna komisija pronašla u vrećama iz depoa 555. Navodno su se u vrećama, kojih je bilo 11, nalazile sve stvari koje su u trezoru spremljene prije 35 godina, a osim Brozovih, dio vrijednosti potražuje i porodica Karađorđević.

Među stvarima je navodno i kruna kraljice Marije, zlatni medaljon s njezinim likom i lika kralja Aleksandra, te privjesak s fotografijom Romanovih. Advokatica nasljednika Broz smatra kako porodica nikad neće dobiti Titove stvari, jer sve što se do sada radilo po pitanju Titovog sefa, od njegovog osnivanja pa do popisivanja stvari za njih nije relevatno, jer sud o tome ne može vještačiti.

Porodica naime, nikada nije bila prisutna kada su vlasti otvarale sef i popisivale njegov sadržaj, kao ni predstavnici suda.

Related posts