Niko ne želi da zaustavi prokišnjavanje zgrade Vlade RS-a

Služba za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske jučer je poništila i četvrti tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji bi sanirao krov na 200 miliona KM vrijednoj zgradi Administrativnog centra, jer nijedna firma nije poslala ponudu.

Kako javlja Capital.ba, luksuzni krov mogu sanirati samo četiri firme u RS-u, ali da ni one nemaju dovoljno kvalifikovanih radnika jer odlaze na rad u inostranstvo.

Na sve ovo dolazi i ideja da se na krov zgrade poznatije kao “Kula” ugradi plastična membrana čiji je garantni rok 10 godina, ali bi to i značilo da neće biti dodatnih ulaganja, odnosno veće štete. To bi, prema upravo poništenoj javnoj nabavci, trebalo koštati 42.000 KM sa PDV-om.

– Tenderski uvjeti se ne mijenjaju od početka, samo mijenjamo datum. Nema zainteresovanih ponuđača – potvrdili su za Capital i u Službi za zajedničke poslove Vlade RS-a.

Kada je u pitanju dilatacija, kako navode, ovaj problem je aktuelan samo tokom zimskih mjeseci kada se na spoju dvije zgrade parkiraju automobili. To pitanje može da se riješi za 6.500 KM.

Ekonomisti u RS-u gotovo saglasni – osim manjka radne snage u građevinskim firmama, problem za prijavu na Vladine tendere jeste i neizvjesnost u naplati posla.

– Građevinske firme zaista jesu u problemu jer nemaju dovoljno radne snage. Susrećem se sa vlasnicima građevinskih firmi koji moraju da odlažu poslove jer zaista nemaju ljudstva. Ipak, drugi razlog je i taj što ne znaju kada će naplatiti urađeno. Teško je uzimati poslove koji se nude, a ne znaju kada će dobiti svoj novac – kazao je član Udruženja ekonomista Swot Predrag Duduković.

Ali i dok se čeka raspisivanje petog tendera za sanaciju zgrade Administrativnog centra Vlade, građani RS-a ove godine već su izdvojili 13 miliona KM za prispjelu ratu kredita iz vremena gradnje.

O mukama koje kiša zadaje Vladi RS-a premijerka Željka Cvijanović, međutim, nije željela da govori. Na pitanje novinara kako je moguće da prokišnjava zgrada koju građani još skupo otplaćuju, kratko je rekla “pretpostavljam da ne očekujete od predsjednika Vlade da u danu u kojem se bavi strateškim dokumentima, budžetom teškim 3,3 milijarde KM i razgovorima sa socijalnim partnerima, vodi računa i da li prokišnjava krov”.

Related posts