Nijaz Čaušević, gradski vijećnik Bihaća : SDA neće opet obmanuti Bišćane

Nijaz Čaušević, gradski vijećnik Bihaća, bio je prva lasta koja je još početkom godine napustila SDA i većinu koja je podržavala gradonačelnika Emdžada Galijaševića.

Odmah po istupanju, formirao je nezavisni klub sa imenom Iskorak, a za lokalne, oktobarske izbore kandidirao se zajedno sa političkim subjektom Nezavisni demokratski iskorak, gdje je isturen kao kandidat za gradonačelnika.

Gospodine Čauševiću, Vi ste istupili iz SDA prije nego što je gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević uhapšen zbog optužbi za korupciju. Koliko ovo može imati veze sa Vašim činom?

– Sa konkretnom korupcijskom aferom ne, ali sa činjenicom da je javnost sve više iskazivala svoje nezadovoljstvo mnogim projektima koje je prečesto na samo sebi svojstven način forsirao Galijašević, da! Osjećaj nemoći da bilo šta promijenim unutar SDA, odnosno Kluba ove stranke u Gradskom vijeću, ostavio mi je samo jednu ljudsku mogućnost, da odem i da svojim činom izlaska iz SDA i otvorenog iskazivanja nezadovoljstva sa politikom koju provodi Galijašević, ali i cijeli klub SDA u Gradskom vijeću pozovem građane grada Bihaća da dobro razmisle o svemu.

Uvijek može gore

Samo što smo proživjeli agoniju sa SDP-om BiH i sramotu za koju smo mislili da ne može biti gora, danas po ko zna koji put se čuje uvijek može biti gore. I to je istina, jer je ovo prvi put u Bosni i Hercegovini da u kabinetu liše slobode jednog gradonačelnika koji je uhvaćen u vršenju krivičnog djela! Može li biti od ovog gore, sa partijama koje su nam već pokazale kako izgleda dno ljudske savjesti, sve je moguće ako im se dopusti da ponovo vode glavnu riječ u Bihaću, ali ne samo u ovom gradu.

Kao bivši član SDA, mislite li da se ta stranka može povratiti na izborima i ponovo osvojiti mjesto gradonačelnika, sada kad je povukla kandidaturu Galijaševića, te ga suspendovala na Predsjedništvu SDA?

– Niti jednog momenta nemam ni sumnji ni dvojbi, SDA neće moći još jednom da obmane građane Bihaća, ali ne samo Bihaća. Rezultat ovakve sramotne situacije sa Galijaševićem direktna je krivica kompletnog vrha SDA i oni mogu svojim izjavama umanjivati svoju odgovornost ili skretati odgovornost na druge, ali svakom je jasno da je Galijašević samo rezultat jedne veoma loše politike koja godinama, osim uništenih privrednih sistema, ispraćanja omladine u zapadne zemlje, te asfaltiranih nekoliko kilometara trotoara, ništa, ama baš ništa nije dobrog uradila. Kad bi u oktobru pobijedio kandidat SDA, to bi bila najstrašnija poruka svim časnim ljudima koji žive na ovim prostorima.

Spominjali su se neki kandidati, Vaše bivše kolege vijećnici iz SDA (Asmir Budimlić) i poslanici u Skupštini USK-a (Samir Muminović, Damir Hodžić), na kraju je SDA predložila Hadisa Jusića za gradonačelnika Bihaća…

– Da u SDA ima bar malo časti i osjećaja, na koncu srama zbog svega što su učinili, ne bi im palo na pamet da ističu bilo koga za kandidata. Ipak, i pored svega su se odlučili da to učine, jer inače ne drže mnogo do tog šta običan čovjek misli i osjeća.

Vi vidite sebe kao realnog kandidata za gradonačelnika Bihaća?

– Osjećam i čast i zadovoljstvo što sam kandidat ispred Nezavisnog demokratskog iskoraka i vjerujem u svoju pobjedu, ali i pobjedu liste Nezavisnog demokratskog iskoraka za Gradsko vijeće Bihaća.

Prolazni političari

Želim da sramota, koju su ovom gradu učinili u zadnjih desetak godina bahati i kriminogeni političari, ode u prošlost, da se okrenemo budućnosti, da gradimo onoliko koliko novca imamo, da svu svoju pažnju usmjerimo na potrebe mladih ljudi i da na tom ne posustajemo nikad.

Svijet niti je nastao niti će prestati dolaskom ili odlaskom bilo koje političke partije, a kamoli nekog prolaznog političara. Učini da tvoji potomci sa ponosom kažu: “moj djed je bio dobar gradonačelnik” i dobili ste najljepše i najvrednije priznanje na ovom svijetu. To priznanje želim da dobijem i ni za šta na svijetu ne bih ga izgubio!

F.Bender/oslobodjenje.ba

Related posts