Nihad Mujagić: Planinarenje je više od sporta

Ljubav prema prirodi i avanturama koje ona pruža, nagnale su Nihada Mujagića nastavnika matematike iz Bihaća, da se bavi planinarstvom.

Prema Mujagićevim riječima, planine i doživljaj kojeg pruža uspinjanje uz strme planinske litice, dobra su prilika da čovjek istinski osjeti život i njegovu vrijednost.

„Nezdrav i stresan način života kakvimmi danas živimo, uzrok su raznih psihičkih poremećaja. Jedno od rješenja za tu vrstu problema, jeste vraćanje prirodnom načinu života. Planinarenje za mene predstavlja neku vrstu duhovne meditacije i mogućnost da sve probleme i stresove koji se akumuliraju tokom sedmice, ispraznim upravo na ovakav način.“ – kaže Mujagić.

Planinarske sekcije

Kao nastavnik sa dugogodišnjim iskustvom, Mujagić ističe kako u prirodi i boravku na čistom planinskom zraku, vidi izlaz za omladinu koja sve svoje vrijeme provodi u virtualnom svijetu i gotovo da ne osjeti život u pravom smislu te riječi.  Osnivanjem planinarskih sekcija, Mujagić tvrdi da bi se mogao rješiti problem sve veće dezorijentacije mladeži, uzrokovane savremenim načinom života.

Na zapadu već postoje takve sekcije, koje ostvaruju vrlo uspješne rezultate. Za mene to ne bi predstavljalo problem jer sam većimao priliku da vodimučenikena izlet u prirodu i bili su oduševljeni.“ – priča Mujagić za Avaz.

Related posts