Nezaposlena profesorica zarađuje za život prodajom nakita

Mnoštvo je mladih visokoobrazovanih ljudi bez posla u struci. Većina ih se odluči za odlazak u inostranstvo. Međutim ima i onih koji neće da idu. Dok čekaju na posao u struci koriste maštu i talenat da bi zaradili za život. Jedna od njih je Jovana Jelisavac iz Banjaluke čiji nakit je stigao i do daleke Kanade.

Biseri, češki i svarovski kristali… uz kreativnost i maštu postaju unikatne krune, ogrlice, narukvice, minđuše..

Ova kratorka inspirisana je modom starog Hollywooda i naklonjena vintage stilu. Uz ograničen budžet trudi se da izabrati što kvalitetniji materijal za svoj ručni rad.

“U pitanje je češki ili španski kristal, svarovski perlice, koža, rese. Zavisi šta je u modi ali ovo je taj neki model koji je tražen. Ovo su te češke perlice koje trenutno važe za najkvalitetniji materijal ove vrste rada”, kaže Jovana.

Nakon uspješnog plasmana na bh. tržište, Jovana je nakit počela izrađivati i po narudžbama koji stižu iz inostranstva.

“Onda su poslije nekog vremena počeli zahtjevi iz Hrvatske, Srbije, par komada nakita je otišlo za Španiju u Barselonu, zatim Austrija, te u Kanadu. Ono što je bila neka veća količina nakita za inostranstvo bila je Slovenija u saradnji sa jednom firmom. Uzeli su nekoliko kolekcija, a u svakoj kolekciji bilo je 10 do 15 komada nakita”, dodaje Banjalučanka.

Izrađuje nakit za razne svečanosti i modne događaje. Kao nezaposlenoj profesorici srpskog jezika i književnosti svaki dinar od prodaje nakita dobro dođe.

“Diplomirala sam prije dvije godine. Nisam uspjela ni dana raditi u struci. Na većinu konkursa ne možete se prijaviti ukoliko nemate položen stručni ispit, a da biste ga položiti morate biti pripravnik, takvih je konkursa jako malo. Ne možete steći iskustvo da biste ispunili uslove i na kraju na 90 posto konkursa ni ne možete da se prijavite”, ističe Jovana.

Čekajući posao u struci volontirala je u Domu za nezbrinutu djecu Rade Vranješević. Za život zarađuje čuvajući djecu i od prodaje nakita. – piše N1.

Related posts