Nevrijeme u TK: U Gračanici poplave, vjetar skidao krovove, oštećena džamija kod Kladnja

Olujno nevrijeme jučer popodne i tokom noći pogodilo je Tuzlanski kanton. Vjetar je nosio krovove, rušio drveće te doveo do nestanka električne energije na području nekoliko općina. U Gračanici su, pored vjetra, probleme napravile i obilne kišne padavine.

Gračanicu je jučer popodne zahvatilo jako olujno kišno nevrijeme. U veoma kratkom vremenskom periodu više lokalnih potoka i rječica je nadošlo i izašlo iz svojih korita.

– Bilježimo porast rijeke Sokoluše u dijelu naselja Pašalići, poplavljen je bio i regionalni put Gračanica-Srebrenik, u mjesnoj zajednici Prijeko Brdo Džakulska rijeka je izašla iz svog korita i pričinila veću štetu na putevima i njivama u vidu nanosa posipnog materijala kao i bujičnih odrona. U naseljima Gornji i Donji Doborovci jaka kiša je odnosila posipni materijal i ugrozila lokalne puteve u dijelovima Serhatlije, Džanani i Hodžići. Zabilježeni su i dva veća odrona na regionalnom putu za Srebrenik u naseljima Škahovica i Doborovci – navode u Kantonalnoj upravi civilne zaštite TK.

U Tuzli je više naselja tokom noći ostalo bez napajanja električnom energijom, dok je u Čeliću, pored nestanka električne energije, zabilježeno i rušenje stabala na cestu.

– Jaki udari vjetra najviše su pogodili općinu Živinice, gdje je bez napajanja električnom energijom Đurđevik, Gornje Živinice, Višća i Podgajevi. Brojni građani prijavljuju štete na stambenim objektima uzrokavane jakim udarima vjetra. Krovovi dvije OŠ u Višći i Đurđeviku su otkriveni – kažu u Civilnoj zaštiti.

Vjetar je prouzrokovao skidanje lima s jedne strane džamije U Tuholju kod Kladnja. Pomenuta džamija je zaštićene od “Zavoda za zaštitu prirodno, kulturno historijskih spomenika TK”

– Nastava u OŠ “Kladanj” je otkazana zbog vjetra koji je oštetio krov škole. Imali smo više prijava građana zbog palog drveća na saobraćajnice u banovičkim mjesnim zajednicama Čifluk, Treštenica, Bučik, kao i oštećenja krovova stambenih objekata u mjesnim zajednicama Bučik i Stražbenica – navode u Kantonalnoj upravi civilne zaštite.

Related posts