Neuspješna misija Rocket Laba: Kompanija izgubila raketu Electron i važne satelite

Misija Rocket Laba, 13. po redu, doživjela je neuspjeh zbog anomalije prilikom lansiranja rakete u svemir. Kao rezultat toga Rocket Lab je izgubio raketu, kao i sve satelite koje je nosila ova letjelica.

Raketa naziva Electron uspješno je poletjela iz Rocket Labovog pogona na Novom Zelandu u subotu u 17:19 sati prema lokalnom vremenu. U prvih nekoliko presudnih minuta činilo se da je lansiranje dobro prošlo, ali otprilike šest minuta nakon lansiranja zaustavio se video prijenos iz rakete. U tom trenutku, pojasnili su iz Rocket Laba, raketa je počela gubiti brzinu.

Rocket Lab na kraju je morao preklinuti video prijenos te je nakon toga kompanija otkrila da se raketa Electron izgubila tokom leta. Iz kompanije su kazali da još nisu identificirali probleme koji su nastali nakon šeste minute leta.

Direktor Rocket Laba Peter Beck izvinio se zbog neuspješne misije, javlja Verge.

“Izuzetno nam je žao naših kupaca Spaceflight Inc., Canon Electronics Inc., Planet i In-Space Missions zbog gubitka njihovih korisnih satelita. Znamo da je mnogo ljudi unijelo svoja srca i duše u te letjelice. Današnja anomalija je podsjetnik da svemirsko lansiranje može biti neumoljivo, ali mi ćemo identificirati problem, riješiti ga i vratiti se što je prije moguće”, rekao je Beck.

On je također pohvalio tim Rocket Laba koji je radio na lansiranju rakete.

“Ponosan sam kako su se ponijeli na ovaj težak dan. Radimo zajedno kako bismo kombinirali podatke, naučili iz ovoga što se desilo i pripremili se za svoju sljedeću misiju”, kazao je Beck.

U ovoj misiji naziva “Pics Or It It Happen” raketa Electron trebala je prevesti uglanom male satelite koji slikaju Zemlju. Primarni teret CE-SAT-IB pripadao je kompaniji Canon Electronics, a riječ je satelitu koji je dizajniran za snimanje Zemlje kamerama visoke rezolucije i širokih uglova.

Podsjetimo, od svog osnivanja Rocket Lab prevezao je 53 svemirske letjelice u nisku Zemljinu orbitu kroz 12 zasebnih i uspješnih misija.

Izvor: Klix.ba

Related posts