Net-Geo Traveller uvrstio Via Dinaricu u najbolje destinacije za 2017. godinu

Magazin National Geographic Traveller u okviru programa “Travellers 21 Best of the World” objavio je jučer listu najboljih svjetskih destinacija za 2017. godinu. Između ostalih, među najboljim destinacijama za posjetiti u idućoj godini je i Via Dinarica na Zapadnom Balkanu.

National Geographic Traveller magazin tradicionalno pred kraj godine bira i preporučuje najinteresantnije destinacije koje bi se u dolazećoj godini mogle posjetiti. Destinacije se biraju na osnovu tri faktora: Priroda, kultura i gradovi.

Via Dinarica, mega-planinarska i pješačka staza, koja povezuje prirodne i kulturne znamenitosti u Dinaridima, na ovaj način je prepoznata i priznata kao velika razvojna šansa i potencijal, prije svega, za Bosnu i Hercegovinu. Dinaridi povezuju antičke trgovačke i ratne staze na Balkanskom poluotoku i prolazi korz BiH, Crnu Goru, Sloveniju, Hrvatsku, Albaniju, Srbiju, Kosovo i Makedoniju.

Planinari mogu spavati u udaljenim planinskim skloništima na najvišim vrhovima regije i iznad najdubljih klisura kontinenta.

Via Dinarica je kulturološki koridor pogodan za otkrivanje prirodnih bogatstava.

Kompletan članak će biti dostupan na kioscima širom svijeta, krajem ovog mjeseca, u posebnom izdanju Nat-Geo Traveler Best of the World.

Osim prepoznavanja prirodnih ljepota Balkana, na ovaj način je odato priznanje i svim organizacijama, planinarskim društvima i savezima, planinarima, avanturistima i ostalim entuzijastima koji su predano radili na ovom konceptu tokom prethodnih godina.

U Terra Dinarici, organizaciji koja u BiH na terenu koordinira aktivnosti projekta Via Dinarica, ističu kako je ovo prestižno priznanje plod istrajnog, napornog, ali i vizionarskog rada partnerskih organizacija, mreže volontera i podrške međunarodnih razvojnih agencija UNDP-a i USAID-a u BiH.

BiH je prva zemlja u regiji koja je u potpunosti obilježila i pripremila svoje etape Bijele staze Via Dinarica, koja je zvanično otvorena u junu ove godine, na Blidinju.

“Via Dinarica više nije samo razvojna šansa”, ističu u organizaciji Terra Dinarica, “nego naša realnost i na terenu potvrđena činjenica. Potrebno je ohrabriti lokalne vlasti i partnerske organizacije da još predanije rade na očuvanju prirodnog bogatstva BiH koje se može i mora iskorištavati na održiv način, a koji zemlji može donijeti i donosi ekonomsku korist. Via Dinarica je politiku zamijenila prirodom”, rekao je Thierry Joubert, vlasnik agencije Green Visions iz Bosne i Hercegovine.

Via Dinarica kroz BiH prolazi u tri linije-staze: Zelenoj, Bijeloj i Plavoj. Zelena vodi bh. šumama i idealna je za porodično planinarenje i rekreaciju, Plava prolazi jugo-istočnim dijelom Hercegovine i povezuje tu regiju sa Jadranskim morem. Bijela staza, koja vodi vrhovima najviših planina, najzanimljivija je tzv. thru-hikerima, avanturistima, visokogorcima, planinarima i svima ostalima koji su željni netaknutih prirodnih ljepota i planinskog mira i spokoja.

Osim Via Dinarice, neke od destinacija koje su vrijedne šosjete iduće godine su Seoul, Papua Nova Gvineja, Madrid, Malta, Ecuador, Cartagena…

Related posts