Nepostojeća opozicija: SDP i DF podržali imenovanje nove vlade u USK-a

Javnost u BiH ostala je iznenađena odlukom zastupnika SDP-a i DF-a u Skupštini Unsko-sanskog kantona da zajedno sa SDA, SBB-om i Laburističkom strankom izglasaju nepovjerenje vladi Izudina Saračevića. Kritički nastrojeni DF i SDP spram politike SDA i SBB-a ovaj putu ističu kako su podržali manjinsku vladu da bi deblokirali procese u USK-a.

Za one koji prate političku scenu (sapunicu) na području Krajine ovakve odluke onih koji sebe zovu opozicijom nisu iznenađujuće.

Naime, SDP koji se konstantno nudi kao suprotna politička opcija, kao i njen derivat DF, nemaju problema da sastavljaju koaliciju sa SDA i njenim derivatima, netom po završetku jednog od izbornih procesa.

Nije ovo prvi put da nakon što u predizbornoj kampanji, blago rečeno kritikuju jedni druge ove dvije suprotne politike sklope ”bratske” saveze i povedu Kanton kroz vrtlog deficita, nepotizma, korupcije, što nerijetko završava sudskim presudama na račun kantona, podizanjem optužnica priotiv najviših funkcionera ovih stranaka ili pak direktora koji dolaze iz jednog ili drugog tabora.

Nije jasno kako neko ko svojim biračima tokom izborne kampanje govori samo zašto ne treba da glasa za onu drugu stranu, ne nudeći jasan program razvoja ili nudeći obećanja koja prerijetko ispuni, sklopi koaliciju sa ”protivnikom”.

I ovaj put su lijevo orijentisani socijaldemokrati, koji ne bježe od načela specifičnih za desne stranke poput SDA, sklopili pakt i upustili se u unutarstranačke sukobe ove stranke pomogavši im da oforme većinu bez udjela u vlasti.

S obzirom da se do sada pokazalo da politički ustupci s jedne strane poput ovoga znače iste ili slične ustupke s druge strane, postavlja se pitanje koji je cilj SDP-a i DF-a koji se predstavljaju kao opozicija koja to u praksi nije.

Na žalost, politika kakva vlada u našem gradu, Kantonu, entitetu ili državi ne ostavlja mjesta optimizmu, odnosno usaglašavanju i dogovoru ka postizanju jedinstvenog cilja svih političkih opcija – prosperitetu i napretku u korist svih građana.

Naprotiv, vjerovatno se radi o još jednom stranačko-nepotističko-interesnom krugu u kome se odavno nalaze sve političke opcije na području Kantona, a koji rezultira ostvarivanjem sitnih interesa rukovodioca stranaka, te onih koji su im na ovaj ili onaj način bliski, a na štetu velike većine građana, koji u ovom momentu uče njemački jezik i pohađaju škole za edukaciju medicinskog osoblja.

abc.ba

Related posts