Neonacisti u Srbiji prekinuli tribinu o historiji Republike Srpske

Grupa muškaraca prekinula je juče tribinu na Filozofskom fakultetu u Beogradu tako što je studente udarala kaiševima i rukama po glavi. Nekoliko studenata tvrdi da su mladići skandirali “Sieg heil” i “Heil Hitler”.

Incident se dogodio tokom tribine o historiji Republike Srpske na Filozofskom fakultetu, a cijeli događaj studenti su zabilježili video snimcima, na kojima se vidi kako nekoliko muškaraca napada studente fakulteta.

“Došla sam da prisustvujem ovoj tribini kao i brojne moje kolege koje poznajem. Nakon početka tribine grupa od sedam-osam muškaraca, za koje sam kasnije saznala od kolega da su neonacisti, pripadnici organizacije ‘Nacionalni srpski front’, ustala je i fizički napala studente, udarajući kajišem i rukama po glavi pojedine kolege. Sve vrijeme su uzvikivali parole ‘Zig hajl’, ‘Hajl Hitler’ i druge. Vrijeđali su prisutne studente na vjerskoj, rasnoj, nacionalnoj i seksualnoj osnovi, dobacujući studentkinjama seksističke uvrede i prijetnje silovanjem. Jedan od nacista je također prijetio i nožem studentima”, navela je za “Blic” jedna studentica, očevidac incidenta.

Ona tvrdi da su ljudi koji su napali studente pripadnici organizacije koja je prije samo nekoliko mjeseci pokušala da maršira Beogradom, i čiji je vođa Goran Davidović zvani “Firer”. On je već hapšen zbog sličnih događaja, kada je prije desetak godina sa grupom neonacista upao na tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i fizički napao studente.

/klix.ba

Related posts