Neobična pojava: Sunčani novembar zbunio i zmiju

Nebojša Golić iz Rogatice nije mogao vjerovati svojim očima kada je vozeći se automobilom na putu u selu Guždelji ugledao zmiju dužu od metra. Ova pojava ne bi bila toliko neuobičajena da je riječ o ljetnom periodu.

Međutim, da zmija izmigolji na ulicu na samom kraju novembra, nije česta pojava. – Vozio sam se ka svom rodnom selu Zakomo kada sam na putu ugledao zmiju. U početku sam pomislio da mi se priviđa, ali sam shvatio da se zaista radi o ovom gmizavcu i morao sam izaći iz vozila. Latio sam se fotoaparata i zabilježio ovo čudo prirode, zmiju na pragu zime. Da nije fotografije, vjerovatno mi mnogi ne bi ni povjerovali kada bih pričao o ovom neobičnom susretu. Ali, dokaz je tu – rekao je Golić. Dodao je da postoje razna nagađanja o tome šta je izmamilo zmiju u ovo doba godine.

Jedni mještani kažu da to najavljuje blagu, odnosno toplu zimu, a drugi da se ide u susret nekom prirodnom nesvakidašnjem događaju, uglavnom nesreći, i slično. Najbliži su ipak oni koji kažu da su zbog neobično toplog novembra i životinje izgubile orijentaciju, pa ih je izmamilo sunčano vrijeme i temperatura koja je prelazila deset stepeni Celzijusa. Inače, poznavaoci gmizavaca kažu da je u pitanju zmija smokulja koja spada u rijetke i zaštićene vrste. Njen ugriz nije otrovan, ali zbog svoje dužine izaziva strah onih koji se sa njom susretnu.

nezavisne.com

Related posts