Nema više “Dobro došli u RS”: Tabla i zastava BiH uskoro na svim graničnim prijelazima

Uskoro će na svim graničnim prijalazima biti zastava i obilježja države BiH, što dosada nije bio slučaj. Kada, na primjer, iz Crne Gore preko graničnog prijelaza Sitnica kod Trebinja ulazite u BiH dočekuje vas velika tabla sa ćiriličnim natpisom “Dobro došli u Republiku Srpsku” i engleskim “Welcome to Repuplic of Srpska”, a nigdje nema nikakvog obilejžja za BiH. No, uskoro će i to biti promijenjeno.

Kako je potvrdio načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIOBiH Ratko Kovačević,kada je riječ o državnim obilježjima na graničnim prijelazima, na njima moraju stajati sva obilježja države BiH.

Ovo je potvrdila i glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković koja je kazala da je Vijeće ministara BiH u martu 2016. zadužilo sve bh. institucije da poduzmu mjere radi otklanjanja uočenih nedostataka ili nepravilnosti pri isticanju zastava BiH na institucijama, graničnim prijelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

– Granična policija BiH zadužila je sve organizacione jedinice da uklone uočene nedostatke i zamijene zastave te su podijeljene 144 nove zastave za jarbole i 105 novih zastava za smještajne objekte organizacionih jedinica – kazala je Dujković.

Naglašava da na graničnom prijelazu ne može stajati samo tabla s nazivom nekog od bh. entiteta ili zastava entiteta, a da nisu postavljene tabla i zastava Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina ima 83 granična prijelaza od čega je 55 međunarodnih, a 28 za pogranični saobraćaj. U međunarodne granične prijelaze se ubrajaju i četiri međunarodna aerodroma u BiH – Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banja Luka.

Related posts