Naloženo dodatno vještačenje poslovanja “Dite”

Na suđenju bivšim direktorima Fabrike deterdženata “Dita” za zloupotrebe položaja, Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Tuzli odobrilo je zahtjev tužilaca da se izvrši dodatno vještačenje povrata robe iz kompanije “Lora” upućene “Diti”.

Tužilac Kenan Balić zatražio je da se izvrši dodatno vještačenje povrata robe koju je potpisao optuženi Adnan Džidić za 2014. godinu.

“Također, tražimo vještačenje povrata robe koju su potpisale druge osobe prije Džidića, te koliko je vraćene robe ‘Lora’ platila ‘Diti’”, rekao je Balić.

Vještaci Lejla Hadžić i Mirza Halilović su prethodno na suđenju Abdulahu Šahmanoviću i Adnanu Džidiću, bivšim direktorima Fabrike deterdženata “Dita”, iznijeli nalaz vještačenja povrata robe iz sarajevske kompanije “Lora” upućene tuzlanskoj “Diti”.
Prijedlogu o dopuni vještačenja protivio se Rifat Konjić, advokat optuženog Šahmanovića, smatrajući da zahtjev nije u skladu sa zakonskim propisima, te da dodatna vještačenja neće ponuditi nove dokaze.

Abdulah Šahmanović, koji je bio direktor “Dite” 2005. godine, te Adnan Džidić, koji je tu dužnost obavljao od septembra 2005. do 2012., terete se za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, u vezi s odlukama koje su donosili tokom poslovnog odnosa s firmom “Lora” iz Sarajeva, koja je bila generalni distributer proizvoda “Dite”.

U optužnici je navedeno da su Šahmanović i Džidić kršili odredbe Pravilnika o načinu i uvjetima formiranja cijena proizvoda prema generalnom distributeru, te u slučaju Džidića i odredbe Ugovora o distribuciji u vezi s povratom robe, čime su pribavili imovinsku korist “Lori”, a oštetili “Ditu”.

Advokat optuženog Džidića Mensur Radončić nije se protivio zahtjevu, ali je tražio od Sudskog vijeća da dodatno vještačenje bude rađeno na osnovu finansijskog izvještaja i revizije poslovanja “Dite”, što, prema njegovim tvrdnjama, ranije nije bio slučaj.
“Sudskom vijeću skrenuo bi pažnju da dodatno vještačenje bude rađeno prema validnim finansijskim izvještajima i revizijama iz ‘Dite’, a ne na osnovu dokumenata koje su sačinili policija, štrajkački odbor i sindikat ‘Dite’”, kazao je Radončić.

Related posts