Nakon kostituisanja općinskih vijeća u Sarajevu: SDA i SBB biraju gradonačelnika

Većinu u Gradskom vijeću Sarajeva ima SDA i SBB što znači da ova koalicija postavlja predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika.

U vijećima četiri gradske općine Centar, Novo Sarajevo, Stari Grad i Novi Grad koji su kostituirali svoja općinska vijeća, sada će tajnim glasanjem izabrati gradske vijećnike, a iz svake općine bira se sedam, jer Gradsko vijeće broji 28 vijećnika.

Takozvana ljevica više nema ni toretske šanse da formira većinu u GV, nakon istupanja tri vijećnika Demokratske fronte u Centru, a potom i dva u Novom Sarajevu iz matične stranke, i davanja podrške parlamentarnoj većini.

Od 1. decembra teče rok od 30 dana predviđen Izbornim zakonom BiH u okviru kojih se treba formirati Gradsko vijeće Grada Sarajeva, a potom izabrati i novi gradonačelnik. Međutim, ovaj posao neće se završiti do Nove godine, a procjenjuje se da se sve može završiti tek u martu. Zbog čega?

Općinska vijeća tek trebaju utvrditi liste za Gradsko vijeće, to sve mora proći provjeru u Centralnoj izbornoj komisiji BiH i zbog toga se očekuje imenovanje novog gradonačelnika u martu. Ove procedure su komplikovane i duže traju od predviđenog roka koji je zadan u Izbornom zakonu. Ivo Komšić svoj mandat započeo je tek u aprilu prije četiri godine.

Oko izbora prvog čovjeka Grada Sarajeva uvijek je bila velika pompa, pa je uvijek bilo predloženo više kandidata. Tako je i ovoga puta, ali privilegiju da biraju gradonačelnika imaju samo vijećnici Gradskog vijeća, odnosno političke stranke koje imaju većinu za izbor gradonačelnika.

Prije nego spomenemo imena za novog gradonačelnika, podsjećamo da je Rasim Gačanović bio na čelu grada od 1998. do 2000. godine. Zatim, do 2005. godine Muhidin Hamamdžić, Semiha Borovac do 2009. godine, Alija Behmen do 2013. godine i sada još uvijek aktuelni načelnik Ivo Komšić.

Nakon oktobarskih lokalnih izbora najviše šansi da sjedne u gradonačelničku fotelju ima aktuelni zamjenik gradonačelnika Abdulah Skaka.

U SDA su za izbor Skake prije svega zbog onoga što je do sada uradio kao zamjenik gradonačelnika. Kažu da je najzaslužniji za ponovnu izgradnju Trebevićke žičare i da bi se ovaj projekat trebao okončati naredne godine. Uz to je mlad i može brzo i efikasno djelovati u još nekoliko projekata od velikog značaja za grad. Kao što je završetak biciklističke staze u sve četiri gradske općine.

Deplasirano je više govoriti koje nacionalnosti treba da bude gradonačelnik Sarajeva. Ovlasti gradonačelnika su potpuno iste kao i njegova dva zamjenika, koji moraju biti različite nacionalnosti. U Sarajevu se uvijek vodilo računa o nacionalnoj zastupljenosti i treba birati one koji mogu dati najviše energije za bolji život u Gradu Sarajevu. Više od 45 posto sredstava iz budžeta, koji iznosi oko 16 miliona maraka, ide u razvojne projekte Sarajeva. Ovoliko sredstava za razvoj niko ne izdvaja u Bosni i Hercegovini, tvrde zagovornici izbora Abdulaha Skake.

/faktor.ba

Related posts