Najviši tinejdžer na svijetu: Visok 2,33 metra i još će rasti

Broc Brown (19) iz Michigana ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najviši tinejdžer na svijetu. Trenutno je visok 2,33 metra i još će rasti, piše Daily Mail.

Nastavi li Broc rasti prosječno 15,2 centimetra godišnje mogao bi uskoro prestići najvišeg čovjeka na svijetu Sultana Kosena koji trenutno mjeri 2,48 metara.

Kada je imao 5 godina Brocu je dijagnosticiran Sotosov sindrom, poznatiji kao cerebralni gigantizam. Riječ je o rijetkom genetskom poremećaju koji karakterizira iznadprosječna porođajna težina i visina, brzi rast tokom prvih godina života, velike šake i stopala, visoko čelo, strabizam te blagi zastoj u mentalnom, motoričkom i socijalnom razvoju. Učestalost oboljenja je 1 naprema 15.000 novorođenih.

Lejkari su Brocovoj majci rekli da njen sin vjerovatno neće preživjeti tinejdžersko doba, no on je pobijedio crne prognoze.

Osim gigantizma, mladić ima poteškoća u učenju, srčanu manu, ADHD, iskrivljenu kičmu i spinalnu stenozu (suženje leđne moždine). Također, rođen je sa samo jednim bubregom pa ne može uzimati analgetike unatoč velikim bolovima u kičmi.

– U leđima osjećam oštru bol kao da me neko probada iglom. Teško je. Kad bi bar ljekari mogli nešto učiniti da mi pomognu – govori očajni Broc.

Iako rješenje za taj problem ne postoji, ljekari sada vjeruju kako će Broc ipak doživjeti normalnu životnu dob.

Neobično visok rast podrazumijeva i visoke troškove života. Svu odjeću i obuću Broc mora raditi po mjeri, a to naravno i košta daleko više. Također, ima posebno izrađen krevet i stolicu koji su koštali oko 1.000 dolara.

Related posts