Najpopularnija imena koja se daju djeci u FBiH

Bosanci i Hercegovci, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, ne odstupaju mnogo od omiljenih imena u posljednjih deset godina.

U ukupnom poretku najpopularnijih deset ženskih imena od 2006. godine do danas na prvom mjestu je ime Amina, a što se tiče muških imena, situacija se ipak malo promijenila.

Ahmed je lani, naime, bilo najpopularnije ime, koje od prošle godine nose 263 dječaka, dok je nekoliko godina prvo mjesto zauzimalo ime Amar. No, donedavno su na prvom mjestu bila imena Emir i Harun, piše Dnevni avaz.

Apsolutni pobjednik

Osim što je Amina apsolutni pobjednik prema popularnosti, jer je ovo ime u prošloj godini dobilo 297 djevojčica, mnogi roditelji odlučili su svoju curicu nazvati i Sarom, dok je na sigurnom trećem mjestu svih ovih godina bilo ime Emina. Ipak, nakon Ahmeda, Amara, Emira i Haruna, po popularnosti vode imena Daris, Adin, Davud, Imran, Hamza… Sudeći prema podacima Zavoda, stanje se nije mijenjalo ni u ovoj godini.

Jedan od razloga zbog kojih se mnogi roditelji BiH odlučuju da svom djetetu daje ime Amina je i samo njegovo značenje. Amina je, naime, žensko ime arapskog porijekla, a znači da je riječ o osobi koja je vjerna, poštena, pouzdana i sigurna. Ime Ahmed, takođe, krasi lijepo značenje – “odveć pohvaljeni” i “stalno zahvalan Bogu”.

imena-tabela

Psiholog, Čedomir Novaković, pojašnjava da u BiH nije rijetkost da se u porodičnim stablima kroz generacije ponavlja nekoliko imena koja se najčešće odnose na muške potomke. Ističe i da mnoge porodice daju imena djeci i po prijateljima ili nekoj dragoj osobi koju su upoznali.

Nije rijetko i da novorođeno dijete bude “zamjenski” član za prethodni gubitak koji je porodica doživjela. U tim slučajevima, dijete tokom odrastanja sa sobom nosi mnogo više od svog imena, nosi sjećanje na sretne ili tužne događaje. Psihološka pozadina svega navedenog je, kaže, da se određenim imenom, najčešće nesvjesno, prenose određena očekivanja od konkretne osobe.

Lijepo značenje

– Ovi slučajevi kod nas su česti tako da ne čudi da su ova dva imena vodeća. Pored toga, lako se pamte, a evo, imaju i lijepa značenja. Pored toga su i moderna. Mnogi roditelji, kada pročitaju šta znači ime Amina, da je riječ o osobi koja je čestita, vjerna, daju kćerci upravo to ime – pojašnjava Novaković.

Ističe i da malo koji roditelj, prije davanja imena djetetu, razmisli o tome šta tim imenom djetetu prenosi i kako će sama priča o davanju imena uticati na njegovo odrastanje.

Likovi iz turskih serija

U Bosni i Hercegovini ima i onih koji su bili malo ekstremniji i maštovitiji u davanju imena. Tako je u jednoj sarajevskoj opštini zabilježeno ime Dijamant, a bilo je i onih koji su djeci davali imena po markiranim stvarima pa se nekoliko djevojčica zove Zara.

Neki su čak odlučili svoju bebu nazvati po glumcima iz turskih ili meksičkih serija koje su posljednjih godina dosta gledane preko malih TV ekrana.

– Znam slučajeve da su neke djevojčice dobile ime po Esmeraldi, dakle, roditelji pri odabiru imena uzimaju više faktora u obzir – kaže Novaković.

Related posts