Najkrvoločnija žena ubica iz BiH je iza rešetaka, ali se još ne zna ko je nju pokušao ubiti 2003.

Bh. javnosti ime Dana Škrba je veoma dobro poznato nakon što je 23. februara 2012. godine skalpelom brutalno zaklala sarajevskog fotografa Mustafu Bukvića, s kojim je navodno bila u ljubavnoj vezi.

Nakon toga slučaj Škrba, javnost je pomno pratila ,ali iz još jednog razloga. Naime, ona je bila prva pritvorenica u BiH koja je bila trudna. Do tada se znalo kako regulirati status osuđenih žena koje su bile trudne, ali ne i kako to učiniti kada je pritvorenica trudna ili ako se porodi prije nego joj se izrekne kazna.

Izazvala haus

Škrba je bila smještena u pritvorskoj jedinici KPZ- a Tuzla i dovođena je na suđenja u Sarajevo.

No, u osmom mjesecu njene trudnoće to je postao problem, jer je postojala mogućnost da se Škrba tokom vožnje porodi, te je 23. avgusta 2012. godine u pratnji medicinskog vozila iz tuzlanskog ipak prebačena u Kaznenopopravni zavod Sarajevo.

No, onda su se opet rukovodioci kaznenopopravnih zavoda uhvatili za glavu, jer su počeli razmišljati šta će uraditi s njom nakon što se porodi.

Naime, u sarajevskoj pritvorskoj jedinici nisu postojali uvjeti za boravak majki s djecom, a u tuzlanskom zatvoru, pak, postojale su prostorije gdje su se mogle smjestiti najviše dvije osuđenice s djecom. No, nisu postojale prostorije gdje se mogu smjestiti pritvorenice s djecom, jer do tada nije bilo slučajeva da su pritvorenice bile trudne.

Slučaj trudnoće pritvorenice Škrbe tada je zatekao sve nadležne institucije. Škrba se porodila 31. oktobra 2012. godine.

Sa sinom na suđenja

Nakon oporavka suđenje joj je nastavljeno, a ona je na svako suđenje sa sobom donosila i sina.

No, iznenada je odlučila potpisati sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo te je 23. aprila 2013. godine osuđena na 14 godina zatvora. Tada je izjavila da želi da što prije bude upućena na izdržavanje kazne, s obzirom na uvjete u pritvoru.

Ono što je manje poznato javnosti jeste da je Škrba prije 13 i po godina, tačnije 25. oktobra 2003. godine napadnuta i da je jedva preživjela. Kako je Škrba izjavljivala u medijima nju je u liftu na Alipašinom Polju u 19.30 sati napao manijak i izbo je nožem 26 puta. Spasio ju je komšija.

Ovaj predmet u Tužilaštvu KS, potvrđeno je za Avaz.ba, još je otvoren, i tretira se kao pokušaj ubistva.

Osoba koja je pokušala ubiti Škrbu do sada nije uhapšena.

Uhapšena u Mostaru

Prema optužnici, prema kojoj je osuđena na 14 godina, Škrba je 23. februara 2012. godine u 14.10 sati došla u fotografsku radnju “Foto San” u ulici Omladinskih brigada do broja sedam u sarajevskom naselju Dobrinja, u kojoj je radio fotograf Mustafa Bukvić. Nakon što je ušla, Bukvić je zaključao ulazna vrata. Škrba je sišla s njim u podrumske prostorije pa ga je, koristeći stanje intimnosti i njegovo povjerenje, svirepo ubila, tako što mu je skalpelom od devet centimetara nanijela smrtonosne povrede po vratu.

Nakon ubistva, Škrba je fotografovo tijelo okrenula na leđa i potom ga pokrila dekom. U 15.05 sati napustila je radnju i pobjegla u Mostar, gdje je uhapšena. – piše avaz.

Related posts