Najavljeno učešće hiljadu vojnika: BiH domaćin međunarodne vojne vježbe ‘Regex 16’

Bosna i Hercegovina bit će domaćin međunarodne vojne vježbe „Regex 16“, koja će biti realizirana od 24. do 27. oktobra na vojnim lokacijama u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci i vojnom poligonu „Manjača“ kod Banje Luke.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage (OS) BiH kao domaćin vježbe imat će najviše svojih pripadnika (više od 800) i sredstava u tim aktivnostima, a najavljeno je prisustvo oko 1.000 pripadnika iz više od deset zemalja.

Tema vježbe je podrška miru i to je prvi put da se ovakva aktivnost provodi u zemlji koja nije članica NATO-a.

U „Regexu 16“ učestvovat će zemlje članice iz raznih programa partnerske saradnje s NATO-om i to zemlje članice programa Parnerstvo za mir (PfP) – BiH, Crna Gora, Makedonija, Srbija, Ukrajina, zatim Gruzija i Armenija, zemlje mediteranskog dijaloga Jordan i Tunis, iz programa istanbulske inicijative za saradnju -Ujedinjeni Arapski Emirati, te Pakistan iz programa partneri širom svijeta i snage i štabni oficiri EUFOR-a.

Jačanje regionalne saradnje, mira i stabilnosti

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Mirko Tepšić rekao je danas na pres-konferenciji u Kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci da je cilj vježbe obuka i unapređenje operativnih sposobnosti komandi i jedinica kako zemlje domaćina, tako i partnerskih zemalja u planiranju i izvršenju operacija podrške miru u realnom vremenu i mutinacionalnom okruženju.

Planom vježbe predviđena je aktivnost provjere primjenjivosti doktrinarnih publikacija koje reguliraju i podržavaju kolektivnu obuku i proces planiranja vježbi te jačanje regionalne saradnje, mira i stabilnosti.

Vježba će također pomoći da se poboljšaju standardi interoperabilnosti zajedničkim djelovanjem snaga regionalnih partnera.

Pukovnik Cristophe Le Cerf iz komande Savezničkih snaga NATO-a iz Napulja je rekao da je to treća ovakva aktivnost nakon „Regexa 14“ u Turskoj i „Regexa 15“ u Grčkoj i zahvalio je BiH što je preuzela vodstvo te vježbe i što je prva parnerska zemlja koja će biti domaćin jedne ovakve vježbe.

– Ta aktivnost je veoma cijenjena i Komanda iz Napunja prepoznaje BiH i njen značajan doprinos u unapređenju regionalne stabilnosti i interoperabilnosti među zemljama učesnicima – kazao je Le Cerf.

U procesu planiranja vježbe realizirirano je sedam radionica (četiri u Sarajevu i tri u Banjoj Luci). Na svakoj radionici je učestvovalo 30 oficira iz partnerskih zemalja te pripadnici OSBiH i mentori iz NATO-ove komande iz Napulja.

NATO-ov štab u Sarajevu je tokom pripreme vježbe imao savjetodavnu ulogu.

– Vježba će prvi put u potpunosti biti realizovana na engleskom jeziku – pojasnio je brigadni general Radovan Ilić, komandant 6. pješadijske brigade OSBiH ističući da je ta brigada uložila maksimalan napor u pripreme i uvjerava da su OSBiH osposobljene za takve operacije, što dokazuje i njihovo dugogodišnje učešće u operacijama podrške miru u svijetu.

Specifični zadaci i takmičenje

Na nivou komande brigade „Regex 16“ ima i svoje specifične zadatke, među kojima je uvježbavanje procesa donošenja vojnih obuka na takmičarskom nivou te osiguranje funkcioniranja komande i kontrole u provođenju Operacije podrške miru.

Za nivo multinacionalne borbene grupe uvježbavat će se proces donošenja vojnih obuka na tom nivou i provođenje operacija stabilnosti.

Vježbu dijelom finansira NATO, zemlje učesnice svoj dio troškova, a troškovi OSBiH za obuku su već ranije planirani za te ativnosti.

Također, u procesu planiranja vježbe učestvovale su i druge zemlje, među kojima su Azerbejdžan, Moldavija, Maroko i Kirgistan, a koje su odlučile da ne učestvuju u završnoj fazi vježbe.

Brigadir Ilija Petrović, komandant Komande za obuku i doktrinu (KoiD) OSBiH je napomenuo da putem vježbe iskazuju svoju opredijeljenost za sudjelovanje u mirovnim procesima u svijetu.

(Faktor.ba/Foto: Ilustracija)

Related posts