Načelnici i gradonačelnici koji će upravljati najvećim budžetima u BiH

Općine i gradovi u BiH u 2016. godini imaju budžete u ukupnom iznosu od preko milijardu KM, a nakon lokalnih izbora u BiH koji su provedeni 2. oktobra već sada je poznato koji će načelnici i gradonačelnici upravljati najvećim budžetima.

Članovi pojedinih stranaka kao što je SDA nakon izbora su izrazili nezadovoljstvo što su izgubili neka od velikih središta kao što su Zenica i Bihać. Slično je i u RS-u gdje je SDS doživio debakl.

Kada je riječ o gradovima u Federaciji BiH najveći budžet ima Tuzla (57,6 miliona KM) gdje je ubjedljivo pobijedio kandidat SDP-a Jasmin Imamović. Slijedi Zenica sa budžetom od 44 miliona KM, a tamo je slavio nezavisni kandidat Fuad Kasumović. Velikim budžetom od preko 37 miliona KM upravljat će i budući gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić (Građanski savez).

SDA je osvojila većinu općina u Sarajevu, a upravo u glavnom gradu BiH općine imaju iznimno velike budžete. Tako će pobjednik u centru Nedžad Ajnadžić raspolagati sa 41,6 miliona KM, a Semir Efendić u Novom Gradu sa 39,7 miliona KM. Po veličini budžeta slijede Novo Sarajevo sa 30,1 milion KM gdje je također slavio kandidat SDA Nedžad Koldžo, te općina Ilidža (23,3 miliona KM) na čelu sa Senaidom Memićem. Nezavinsi kandidat Ibrahim Hadžibajrić upravljat će u Starom Gradu sa budžetom od 16,1 milion KM.

Daleko najvećom količinom novca raspolagat će Igor Radojičić (SNSD), budući gradonačelnik Banje Luke koja ima budžet od 128 miliona KM.

Velika gradska središta u RS-u bila su u fokusu predizborne kampanje stranaka u ovom entitetu. Nakon žestoke i tijesne borbe u Bijeljini, koja ima budžet od 47 miliona KM, trenutno je u vodstvu Mićo Mićić (Savez za promjene). DNS-ov Milenko Đaković ubjedljivo je pobijedio u Prijedoru koji u ovoj godini ima budžet od 38,2 miliona KM. SDS je uspio sačuvati Doboj gdje je slavio Obren Petrović, a ova općina ima budžet od 32,6 miliona KM. U Trebinju je pobijedio Luka Petrović (SNSD) koji će raspolagati sa 24,9 miliona KM novca poreskih obveznika.

Related posts