Nabavljene granate za prvu bh. haubicu, kreće testiranje

Prije nekoliko dana nabavljena je municija za prvu samohodnu haubicu proizvednu u BiH i sada je sve spremno za njeno testiranje.

Podsjetimo, riječ je o prvom modernom artiljerijskom oružju proizvedenom poslije rata u našoj zemlji – samohodnoj haubici kalibra 155 milimetara.

Pedesetak punjenja za granate kalibra 155 milimetara stiglo je iz češke firme „Eksplozija“.

– Granate smo uvezli iz Češke i sada planiramo prva testna ispaljivanja na našem poligonu na kojem testiramo minobacače, kazao je za Avaz Adis Ikanović, direktor Tvornice mašina i hidraulike, koja djeluje u sklopu novotravničkog “Bratstva”.

On koji dodaje da je haubica spremna a da ostaje tek nekoliko manjih zvahvata na poligonu. Prvi hici bit će ispaljeni na poligonu u Novom Travniku, gdje se testiraju minobacači.

Iako je postojala inicijativa da granate proizvedu bh. firme namjenske industrije, u ovom trenutku to nije bilo moguće realizirati.

– Bilo je govora o proizvodnji granata, ali smo procijenili da je bolje da za potrebe prvog testiranja punjenja uvezemo, rekao je Ikanović.

Riječ je o oružju velikog dometa koje je skoro u potpunosti bh. proizvod, osim kamiona i računarske opreme za navođenje.

Nakon probnih testiranja, za sada nije jasno gdje će biti obavljena glavnina daljnjeg testiranja haubice. Jedini pogodan teren u BiH je vojni poligon u Glamoču. Druga opcija je transport haubice i testiranje u inozemstvu, piše Avaz.

Haubica iz Novog Travnika koštat će oko milion maraka, 20 posto jeftinije od konkurencije. Haubica bi trebala biti lakša i mobilnija nego druge u istoj klasi.

Related posts