Na univerzitetima širom BiH počela nova akademska godina: Ako ne bude posla nakon studija, odlazimo iz BiH

Tradicionalnim brucoškim časom u sportskoj dvorani „Midhat Hujdur Hujka” jučer je obilježen početak nove akademske godine na mostarskom Univerzitetu „Džemal Bijedić”.

Oko 1.200 brucoša upisalo se ove godine, a ukupno oko 5.000 studenata trenutno studira na ovom univerzitetu.

Pozdravivši sve studente 39. generacije na tradicionalnom brucoškom satu i poželjevši im uspješno školovanje, rektor Univerziteta Sead Pašić kazao je da najviše brucoša dolazi iz HNK.

Posao će tražiti i izvan BiH

– Ponosni smo što imamo studente i iz svih drugih kantona, odnosno cijele BiH, ali i iz susjednih zemalja. Ove godine upisali smo 50-ak studenata manje, ali s obzirom na to da je i broj učenika koji su završili srednje škole bio manji, zadovoljni smo – kazao je Pašić.

Ove godine najveći broj brucoša u Mostaru upisao se na Fakultet informacijskih tehnologija, a najmanji odaziv je imao Nastavnički fakultet.

Kenan Čajdin iz Mostara upisao je Fakultet informacijskih tehnologija jer, kako kaže, riječ je o fakultetu koji je perspektivan, te vjeruje da će po završetku imati veće šanse za posao.

– Ako nađem dobar posao, koji će biti dobro plaćen, sigurno ću ostati u BiH – tvrdi Kenan, te naglašava da su školarine mogle biti i jeftinije, s obzirom na to da nije uspio upasti u krug redovnih studenata, pa će godišnje morati izdvajati 1.800 KM za studiranje.

Seada Čehić iz Mostara također je upisala ovaj fakultet jer je, kako kaže, to zanimanje dosta traženo i očekuje da će lako naći zaposlenje.

– Naravno, otvorene su sve opcije, pa i za odlazak iz BiH ako ne bude posla – ističe Seada.

Za Sofiju Golo iz Trebinja koja je u Mostaru upisala Nastavnički fakultet, kao redovan student, školarina nije skupa jer iznosi 400 maraka, no, kako kaže, skup je život.

– Prema nekoj računici za život u Mostaru će mi trebati od 700 do 800 maraka na mjesec. Najam stana je dosta skup, ali sam izabrala Mostar, jer sam najbliža kući – kazala je Sofija, dodavši pritom kako nakon studije neće ostati u BiH, planira posao tražiti izvan ove države.

Prigodnom svečanošću upriličenoj u „Kosači” jučer je obilježen početak nove akademske školske godine i na Mostarskom sveučilištu. Prisutnim se obratila rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, zaželjevši studentima i brucošima puno uspjeha tokom studija. Tačan broj upisani brucoša bit će predočen nakon sjednice Senata. Osim brucoša, na svečanosti obilježavanja nove akademske godine bili su prorektori, te dekani fakulteta Univerziteta u Mostaru.

Sve manje brucoša u Banjoj Luci

I u Banjoj Luci jučer je zajedničkim akademskim satom za brucoše svih fakulteta jučer zvanično počela nova akademska godina.

Indeks je dobilo novih 2.274 studenta na 55 studijskih programa.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Milan Mataruga potvrdio je da je smanjen broj upisanih akademaca u ovoj školskoj godini na javnim fakultetima.

– Činjenica je da ove godine, u odnosu na prethodne, imamo 400 mjesta manje za studente koji se finansiraju iz budžeta RS-a, ali smo zadovoljni upisom na Univerzitet u Banjoj Luci i mislimo da je ovdje mnogo bolja situacija u odnosu na bilo koji univerzitet u RS-u – rekao je Mataruga.

Rektor Univerziteta u Zenici Dževad Zečić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Mensur Sinanović jučer su sa saradnicima obišli većinu fakulteta u tom gradu i poželjeli studentima sretan početak nastavnog procesa.

– Ovo je tradicionalna naša aktivnost. Ono što je novost ove godine jeste otvaranje medicine i to je krupan zalogaj za Univerzitet u Zenici, ali smatram da ćemo taj studij kvalitetno organizirati. Pored toga, imamo i neke nove studijske programe na drugim fakultetima, tako da ono što smo zacrtali, to ćemo i ostvariti – kazao je rektor Zečić, dodavši da je na osam zeničkih fakulteta ove godine upisano oko 1.100 studenata.

Nastava počela i u Sarajevu

Nova akademska godina u Kantonu Sarajevo zvanično je počela 1. oktobra, a nastava na većini fakulteta Univerziteta u Sarajevu počela je jučer, bez organiziranog zajedničkog časa za sve brucoše. Profesor Rifat Škrijelj koji je jučer zvanično preuzeo funkciju rektora Univerziteta u Sarajevu zaželio je sreću svim studentima i nastavnicima.

– Novo rukovodstvo Univerziteta u Sarajevu nastavit će jačati ulogu vodeće institucije u državi u oblasti visokog obrazovanja i naučnih istraživanja kroz unapređenje kvaliteta studija i internacionalizaciju, te poduzeti brojne aktivnosti s ciljem kontinuiranog razvoja i uključivanja Univerziteta u savremene evropske i svjetske akademske tokove – kazao je Škrijelj.

faktor.ba

Related posts