“Na bendžu maksimalno dižem oko 180 kilograma. Imao sam rekord kada sam dizao 100 kilograma sa 33 ponavljanja”

Fitnes i teretana su danas veoma popularni u Bosni i Hercegovini, ali rijetki su oni koji su veliki dio svog života posvetili fitnesu, teretani, sistemskoj i zdravoj ishrani, te napornom treniranju gotovo svakog dana.

Jedan od njih je 28-godišnji Amir Hadžić iz mjesta Gračanica kod Visokog koji je u fitnesu već duži niz godina, te koji je na koncu odlučio da i sam bude trener i otvori svoju personalnu teretanu.

Za Source.ba portal je govorio upravo Amir Hadžić s kojim smo razgovarali o teretani, fitnesu, ishrani, vježbanju, ali i svim drugim stvarima koje su svojstvene za ovaj sport.

“Treniram još od svoje šesnaeste godine da bih postigao zavidne kilaže koje sada dižem. Mnogo toga je bilo potrebno na početku. Treninzi gotovo svaki dan, brojna odricanja, a ponekad su me povrede sputavale u mojoj namjeri. Ipak, bio sam uporan i nikada u svim ovim godinama koje su iza mene nisam želio da odustanem. Treniram od pet do šest puta sedmično. Od nekih hemijskih dodataka sam uzimao protein i kreatin, isključivo zbog oporavka mišića nakon napornih vježbi”, kaže na početku razgovora za naš portal Amir Hadžić.

Brojni stručnjaci i treneri ističu kako bez pravilne ishrane nema dobrog rezultata, a takvog je mišljenja i Amir koji trenira već 12 godina.

“Istina je da jaki treninzi zahtjevaju hranu bogatu proteinima, kvalitetnim ugljikohidratima, omega 3 masnim kiselinama i pojačanim mineralima. Zbog finansijkih sredstava nekada vam je i teško da pratite taj ritam. Kvalitetna i zdrava ishrana je danas jako skupa, a tome treba dodati i suplemente koji su također skupi. Ako želite dobar rezultat, onda iz ishrane jednostavno morate izbaciti šećere, brze ugljikohidrane, te fast food, a obogatiti hranu proteinima, te voćem i povrćem”, ističe Hadžić.

Brojni odustaju već nakon par mjeseci, ali je Amir istrajan da u ovom sportu ostane cijeli život. I sam je to potvrdio za Source.ba portal.

“Ljubav koju gajim prema ovom sportu i treniranju mi daje snage da održim isti tempo u treniranju već više od 10 godina. Iz godine u godinu, moj tempo treniranja je sve bolji i jači”, poručuje Amir.

Amir je nakon godina treniranja odlučio da uz nešto skromnija sredstva otvori svoju personalnu teretanu, kako bi i sam sebi olakšao treninge, ali i kako bi pomagao nekim mlađim generacijama koje vole sport i treniranje.

“Prije godinu dana sam zahvaljujući ljubavi prema ovome otvorio fitness centar. Mlađim momcima i djevojkama prenosim svoje znanje i dijelim s njima svoja iskustva treniranja. Pokušavam da im pomognem da imaju motivaciju, te da nikada ne odustanu tako lako. Znam da se teško riješiti te brze hrane, ali ih stalno podstičem da se pravilno hrane i da izbjegavaju štetnu hranu. Iako smo tek u nekom početku, iskustvo od godinu dana mi govori da momci i djevojke ovdje veoma rijetko odustaju”, kaže Amir za naš portal.

S obzirom da u fitnessu postoji nekoliko predrasuda, Amira smo upitali da li se bez hemije mogu postići željeni rezultati i na koji način.

“Suplementi jesu kratica za postizanje nešto bržih rezultata, ali kada dugoročno gledamo na to, ne isplati se za zdravlje, prije svega. Hemija nije neophodna tokom treniranja. Mnogo su bitniji želja, volja, pravilna ishrana, treniranje i svakako odmor. Za one koji tek počinju, samo im želim reći da se nijedan rezultat ne dobija preko noći. Bitno je da se drže programa treniranja i ishrane, a rezultati će svakako doći”, kaže Hadžić.

S obzirom da se oni koji dugo treniraju vole pohvaliti svojim “teškaškim” uspjesima, Amira smo također upitali na čemu on radi i s kakvom kilažom raspolaže kada su u pitanju treninzi.

“Na bendžu maksimalno dižem oko 180 kilograma. Imao sam rekord kada sam dizao 100 kilograma sa 33 ponavljanja. Uglavnom, vježbam cijelo tijelo. Ponedjeljkom radim prsa i tricepse, utorkom leđa i bicepse, srijedom noge, četvrtkom ramena i podlaktice, petkom ruke, bicepse i tricepse. Subotom trčim, radim sklekove i trbušnjake, a nedjelja je predviđena za odmor”, kaže na kraju razgovora za Source.ba portal Amir Hadžić.

Related posts