Musa: Želim da BiH bude najveća zvijezda Eurobasketa

Muška U18 košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine već nekoliko dana se nalazi u Turskog, gdje naše zlatne momke iz Litvanije očekuje početak Evropskog prvenstva.

Prvi meč na Eurobasketu naši juniori odigrat će 16. decembra protiv Izraela, a prije toga Džanan Musa, naš najbolji košarkaš i jedan od najboljih mladih igrača na svijetu, za portal Avaz.ba odgovarao je na naša pitanja u kojim je prenio dio atmosfere koja trenutno vlada u taboru našeg tima.

Džanane, kakva je atmosfera u reprezentaciji BiH uoči početka Eurobasketa?

– Veoma dobra. Bez velikog pritiska. Jednostavno, jasno nam je da zajedništvo koje traži trener Josip Pandža je jedina stvar koja nam može donijeti dobar rezultat. Momci su motivirani i spremni da daju svoj maksimum

Sutra nas očekuje posljednji pripremni susret protiv Turske, šta su dosadašnje pripreme pokazale šta možemo očekivati?

– Pripremne utakmice su tu da se uigravamo. Od rezultata puno važnije je da se posložimo. Igra se s dozom rezerve. Naučili smo to do sad. Rotacija je šira. Tako da sigurno je bilo dobrih i loših stvari. Prvenstvo će pokazati da li smo uspjeli loše eliminisati, a dobre istaći

Vi ste najveća zvijezda Eurobasketa, da li osjećate pritisak zbog činjenice da će svi skauti svijeta upravo zbog Vas doći u Tursku?

– Drago mi je da ste to vi rekli, a ne ja. U Zagrebu sam naučio da se samo rad vrednuje i da se to dokazuje na parketu. Protivnika moraš poštovati i na terenu mu pokazati da si bolji. Čvrsto stojim na zemlji i sigurno ću dati svoj maksimum da opravdam epitete. Što se skauta tiče siguran sam da je dosta mojih utakmica ove sezone popraćeno. Tako će biti i u Turskoj. Tu sam da uradimo dobre stvari i zajedno s momcima pokažem zajedništvo. Na taj način puno više doprinosim svom profilu, ali i prezentujem još 11 momaka koji su dio ovog tima. Želim da Bosna i Hercegovina bude najveća zvijezda Eurobasketa, pa tek onda mi kao pojedinci.

Možemo li se nadati novom uspjehu i dočekuju u Sarajevu pred 50.000 navijača?

– Ne bih nikakav pritisak da stavljamo sebi na leđa. Uradit ćemo sve što je u našoj moći i shodno formi u kojoj se nalazimo. Mi smo tek nekoliko dana skupa. Kroz prvenstvo ćemo vidjeti na kojom smo nivou i kao tim i kao pojedinci.

Related posts