Murićevo skupštinsko glasanje po „vlastitoj savjesti“ ili kako uzeti 666 000 KM od ZZO godišnje

Posljednje dvije sjednice Skupštine USK, bile one redovne ili vanredne, razbile su još jedan skupštinski klub, odnosno, pocijepala se je još jedna politička partija. Nakon SDA, SBB-a, DF-a, više se ne može govoriti ni o monolitnosti SDP-a, obzirom da njihova četiri zastupnika u Skupštini USK sada glasalu u omjeru 3:1, pošto je bivši ministar zdravstva u Vladi USK neuropsihijatar dr. Amir Murić odlučio da ubuduće glasa po „vlastitoj savjesti“.

Po „vlastitoj savjesti“? Ili po nečemu drugome?

Ovih dana su se na društvenim mrežama počeli da pojavljuju nepobitni dokumenti koji daju odgovor na vječito pitanje „Zašto?“, a u Murićevom slučaju, o njegovoj „savjesti“.

Naime, u vremenu svoga „ministrovanja“, kada su na vlasti u USK bili „drugovi“, ministar Amir Murić je, zajedno sa svojim partijskim drugom dr. Hajrudinom Havićem, tada direktorom ZU Kantonalna bolnica „dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, a na Lokalnim izborima 2016. godine do nogu potučenim SDP-ovim kandidatom za gradonačelnika Bihaća, skovao odličan plan kako da se ogromna sredstva, umjesto u kasu Kantonalne bolnice, slijevaju u njihove privatne džepove. I, sve to „prema pozitivnim zakonskim i podzakonskim aktima“, kako piše u Obavijesti broj 7930/14, od 06.06.2014. godine, koju je direktor Havić poslao ministru Muriću, a u kojoj ga obavještava da je „došlo do promjena u vezi ispunjavanja uvjeta u obavljanju usluga tercijarnog nivoa koje uključuju citološke analize i preglede u Službi za patologiju“. Do ovih izmjena je došlo do toga što je navedenu Službu, ali i bolnicu „napustio liječnik specijalista citolog“.

Liječnik specijalista citolog, koji je napustio Kantonalnu bolnicu i zbog čega su u istoj ukinute citološke analize je, ni manje, ni više, nego supruga tadašnjeg ministra zdravstva u Vladi USK Amira Murića, koji je, vidi čuda, udovoljio “opravdanom zahtjevu” partijskog druga i 17.06.2014. godine donio Rješenje broj 09-37-5200-UP-1/14, kojim se ukida Rješenje o vršenju usluga citoloških analiza u Kantonalnoj bolnici “dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Da su pomenuti „sljedbenici Hipokrata“ ipak vodili računa o zdravlju građana Unsko-sanskog kantona, te da ga nisu ostavili na cjedilu, govori podatak da je u Cazinu, na adresi Puškari bb, 11.marta 2013. godine registrovana zdravstvena ustanova „Citološka dijagnostika dr. Murić“, registracijski broj: 09-34-1914-UP-1/2013. Vlasnica ove zdravstvene ustanove je dr. Mirsada (Agana) Murić, klinički citolog i supruga bivšega ministra zdravstva, a sada zastupnika SDP-a (???) u Skupštini USK.

Da dr. Amir Murić tek tako ne podržava tzv. „autonomašku“ Vladu USK, skrojenu na osnovu dogovora predsjednika SDA Sanski Most i federalnog zastupnika Asima Kambera i osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića na graničnom prijelazu Maljevac početkom jula 2016. godine, govori i činjenica da ordinacija dr.Murić svake godine od Zavoda zdravstvenog osiguranja USK (ZZO USK), čiji je direktor dr. Almin Handanagić (SDA), dobija 666.344,80 KM, što za pet godina, koliko traje ugovor, iznosi 3.331.724,00 KM.

Prema informacijama do kojih smo došli, bračni par Murić je, zahvaljujući i ovim novcima, kupio još jedan stan tačno iznad postojećeg u Cazinu, ali i još jedan u Rijeci. Ima se – može se, a i blizu su vladajuće porodice u jednom od neformalnih koalicionih partnera.

Interesantno je i da je dr. Amir Murić za vrijeme svoga ministrovanja, za direktora Doma zdravlja u Cazinu imenovao svoga vjenčanog kuma dr. Murisa Halkića (SDA), koji je 2012. godine bio kandidat SBB-a za načelnika općine Cazin i osvojio samo 322 ili 1,17% glasova, pa samo naivnima može biti čudno ovo njegovo čvrsto podržavanje „autonomaške“ SDA-SBB-DF-Laburističke Vlade USK, ali isto tako i da je njegova supruga, na početku Murićevog mandata 2012. godine, iako još uvijek „svjež“ specijalista, sa samo godinu i po iskustva, odjednom predložena i imenovana u tročlanu Komisiju za izdavanje saglasnosti za liječenje osiguranih lica pri Zavodu zdravstvenog osiguranja USK.

Da li će centrala SDP-a u Sarajevu i predsjednik Nermin Nikšić konačno da reaguju na sve ovo, ili će, kao što to mjesecima čini Željko Komšić sa svojim „demokratskim frontašima“ da se prave „ludi i naivni“, vidjećemo veoma brzo, kada na klupe Skuštine USK dođe Budžet USK za 2017. godinu, samo dok ga „najlošija Vlada USK u posljednjih šest godina“ nekako međusobno usaglasi i usvoji.

/otpor.ba

Related posts