Muratovo turbe u Srbiji: Grobnica sultana preživjela sve ratove

Turci su iz Kosovske bitke izašli kao pobjednici, a Muratov nasljednik Bajazit je na Kosovu polju ocu podigao mauzolej u koji je sahranio njegove unutrašnje organe; ostatak njegovog tijela sahranjen je u Bursi, u Anadoliji.

Miloš Obilić je 28. juna 1389. godine izvršio atentat na osmanskog sultana Murata, tokom Kosovske bitke.

Turci su iz bitke izašli kao pobjednici, a Muratov nasljednik Bajazit je na Kosovu polju svom ocu podigao turbe (mauzolej) u kojem je sahranio njegove unutrašnje organe; ostatak njegovog tijela sahranjen je u Bursi, u Anadoliji.

Muratovo turbe i dalje postoji tamo gdje je postavljeno 1389. godine, njegovi ostaci su netaknuti preživjeli sva stoljeća i ratove koji su se od tada odigrali na ovim prostorima, pa i na tom mjestu gdje se nalazi sama grobnica.

Danas se oko turbeta – koje je najstariji primjerak otomanske arhitekture na tlu Srbije – nalaze i grobovi onih koji su o njemu kroz stoljeća vodili računa.

Zapravo, sve dok putopisac Evlija Čelebija nije u 17. stoljeću posjetio ove predjele, i dok nije primijetio da je turbe zapušteno, o grobu niko nije ni vodio računa. Tada su se stvari preokrenule, pa je sagrađen zid oko grobnice i zasađen voćnjak.

Opravke su vršene i u 19. stoljeću, kada je sultan Abdul-Hamid II čak izdao nalog da se sagradi i odmaralište za posjetioce ovog lokaliteta, koje se pretvorilo u islamsko svetište, od posebne važnosti za osmanlijsku dinastiju.

Za potrebe posjete sultana Mehmeda V Kosovu juna 1911. godine, turbe je ponovo sređeno, postavljena je nova kamena oplata, sagrađena je i fontana.

Kada je Kosovo vraćeno u sastav Kraljevine Srbije tokom Prvog balkanskog rata, Turska se obavezala da će plaćati održavanje i sve troškove u vezi sa mauzolejem. Ovaj ugovor je poništen Prvim svjetskim ratom.

Nakon Drugog svjetskog rata turbe je, kao kulturno dobro, došlo u nadležnost države, ali o njemu se nije mnogo brinulo, čak ni dok je Socijalistička autonomna pokrajina Kosovo i Metohija imalo autonomiju. Zato je turski ministar kulture 1992. godine primijetio da je turbe u užasnom stanju.

Posljednje renoviranje izvršile su 2005. godine privremene institucije Kosova i Metohije, novcem Republike Turske.

(Faktor.ba)

Related posts