MUP USK: Petarde mogu nanijeti ozbiljne povrede

U povodu nastupajućih Božićnih i Novogodišnjih praznika očekuje se povećana upotreba pirotehničkih sredstava, pa ovom prilikom iz Policije USK-a podsjećaju građane da je u članu 7. Zakona o javnom redu i miru Unsko-sanskog kantona utvrđeno činjenje prekršaja u slučajevima kada se vrši prodaja, kupovina, ustupanje na prodaju i upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organa. Službenici policije će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima vršiti kontrolu i oduzimanje navedenih sredstava, a prekršiocima Zakona o javnom redu i miru Unsko- sanskog kantona izdavati prekršajne naloge.

Pri rukovanju pirotehnikom treba biti vrlo oprezan, a najbolje bi bilo da ih djeca izbjegavaju. U tome važnu ulogu imaju i roditelji koji trebaju upozoriti djecu i upoznati ih s posljedicama rukovanja s pirotehnikom, a naročito neprimjerenom, neispravnom i nekvalitetnom. Petarde nisu igračke, a zbog neopreznog korištenja, žrtve su najčešće djeca. Iz godine u godinu raste broj djece i maloljetnika koji se bez nadzora koriste raznovrsnim pirotehničkim sredstvima. I najmanja petarda može nanijeti ozbiljne ozljede, pogotovo ako eksplodira u rukama. Najčešće ozljede kod djece i odraslih su opekline, ozljede prstiju i šake, povrede sluha, vida i kostiju.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, apeluje na sve građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, kako bi time dali doprinos bezbjednog obilježavanja predstojećih praznika.

Upravo iz tog razloga iz Uprave policije savjetuju djeci i njihovim roditeljima da u ove blagdanske dane izaberu neki drugi, bezazleniji način zabave koji neće remetiti tuđi mir i njihovo zdravlje. Ne dozvolite da Vaše dijete bude dio crne statistike, izbora je mnogo.

rtvusk

Related posts