MUP u Livnu objavio pogrešnu fotografiju “lopova”, pa se izvinjavao

MUP Kantona 10 u utorak se saopćenjem za javnost javno izvinio osobi prikazanoj na nadzornoj kameri bankomata koju su pogrešno doveli u vezu s kaznenim djelom provalne krađe.

Naime, 10. januara MUP Kantona 10 je zatražio pomoć građana uz zajamčenu anonimnost, da pomognu u identifikaciji nepoznate osobe s nadzorne kamere uz prikaz videa i slike, a koja se dovodila u vezu s počinjenjem kaznenog djela teške krađe iz porodične kuće u Livnu.

Tokom te provale izvršene u avgustu prošle godine u Livnu otuđen je porodični zlatni i srebrni nakit u vrijednosti cca 200.000 maraka s bankovnim karticama s tim da je s tom objavom za identifikaciju počinitelja ponuđena novčana nagrada u iznosu od 3.000 maraka.

Međutim, na osnovu snimke pribavljene naredbom Općinskog suda Livno, dostavljenoj iz Raiffeisen banke u Širokom Brijegu gdje je s njihovog bankomata ukradenom karticom podizan novac u dva navrata, greškom je prikazana sasvim druga osoba od one koja je počinila to kazneno djelo.

U opravdanju svojih postupaka, MUP Kantona 10 navodi da su do pogrešne objave dovedeni uslijed vremenskog odstupanja od jednog sata i 20 minuta iz razloga što video nadzorni sistem nije povezan s bankarskim transakcijskim sistemom..

Iz MUP-a su također naveli kako intenzivno rade na identifikaciji počinitelja te da će, u slučaju da nepoznata osoba ne bude identificirana na drugi način, ponovno zatražiti pomoć građana.

Related posts