Munevera Fočo, poslovna žena godine u BiH: Od oskudnih uslova do svjetske prepoznatljivosti

Goraždanska kompanija Unis Ginex još jednom je potvrdila lidersku poziciju u oblasti namjenske industrije u regionu. Na 34. ceremoniji proglašenja najboljih u biznisu u Jugoistočnoj i srednjoj Evropi, Ginex je proglašen najkompanijom i najbrendom 2016. godine, a njegova generalna direktorica Munevera Fočo ponijela je titulu najmenadžera i poslovne žene godine.

U Ginexu su s pravom ponosni na najviša priznanja u izboru nezavisne agencije Evropskog udruženja menadžera i časopisa Euromenadžer, koja su stigla na njihovu adresu. Najmenadžer i najkompanija 2016. godine, Šampion u biznisu i Poslovna žena godine priznanja su koja su Ginexu i njegovoj generalnoj direktorici Muneveri Fočo dodijeljena za izvanredne menadžerske rezultate, investicije i nova radna mjesta, vrhunski kvalitet proizvoda i izvoz.

“Zaista sam presretna. Priznanje koje sam dobila je ostvarenje sna onih koji su zajedno sa mnom počeli poslovanje ove kompanije u oskudnim uslovima te 1998. godine kada smo se osamostalili. Podjelom preduzeća Pobjeda formiran je Ginex sa 198 zaposlenih i u to vrijeme s prihodom od tri i po miliona maraka i jednim stranim kupcem. Bilo je to vrijeme kada smo uz puno truda i rada vratili nekadašnje kupce“, ističe Fočo.

Zalaganje uprave i uposlenika Ginexa se isplatilo. Ispunjavajući zacrtane ciljeve korak po korak, od proizvodnje humanitarnih peći, fenjera za javnu rasvjetu i sanacije bar pola grada, ova kompanija izrasla je u jednu od vodećih u oblasti namjenske industrije čiji prihodi danas iznose blizu 32 miliona maraka.

“Zbili smo redove na vrijeme i držali se fraze: ‘Ono što možeš uraditi danas ne ostavljaj za sutra’ jer sutra je kasno. Tako smo došli u fazu stabilnog poslovanja sa 584 uposlenika, a više od 80 posto proizvodnje plasiramo na strano tržište. Prisutni smo na svim kontinentima izuzev u Australiji, iako se pojavio i jedan kupac otuda. Dakle, pokrivamo tržište 40 zemalja svijeta sa 105 stalnih kupaca”, ističe Fočo.

Ginex je i dalje u stalnom razvoju. Raste obim proizvodnje i prodaje, ukupni prihodi, dobit, ali i broj zaposlenih. Prema riječima generalne direktorice, mnogo se ulaže u zaštitu okoliša i posebno zaštitu na radu uposlenika iza kojih stoji velika odgovornost, ali i kvalitet proizvoda.

“Zahvaljujući kvalitetu našeg proizvoda prepoznatljiva smo kompanija u svijetu, imamo dobru politiku sa svim poslovnim partnerima, imamo mnogo posla, budućnost nam je zagarantovana i u 2016. godini smo planirali investiciju vrijednosti blizu 9,5 miliona maraka i to polako realizujemo“, kaže Fočo.

Strategijom razvoja Ginexa do 2021. godine određene su smjernice budućeg rada, a u ovoj kompaniji čvrsto vjeruju da će uskoro postati vodeći proizvođač ove vrste proizvoda u Evropi, ali se i vrlo brzo približiti svjetskim konkurentima, američkim kompanijama iz ove branše SISIAJ i Federal, što im i jeste cilj. Ako je suditi prema dosadašnjim uspjesima goraždanske kompanije, ni to nije nemoguće.

Related posts