Mučki ubijen 1992. godine: U Ključu obavljena dženaza Ali efendiji Beharu

U Gornjem Kamičku u Ključu danas je obavljena dženaza Ali efendiji Beharu, koji je ubijen 15. jula 1992. godine, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Gornja Tramošnja tek u maju ove godine.

Efendija Ale Behar je jedan od oko pet stotina Bošnjaka iz Kamička u ključkoj, te susjednih Vrhpolja i Hrustova u općini Sanski Most, koji su ubijeni od kraja maja do polovine jula 1992. godine i dvanaesti je stradali imam na ovom području.

-Tužni smo, ali ohrabreni što smo nakon dvadeset i četiri godine uspjeli naći posmrtne ostatke našeg Ale, kazao je Ermin ef. Vučkić, glavnim imam MIZ Ključ.

O stradanju Bošnjaka u Kamičku, Vrhpolju, Hrustovu podsjetio je bliži rođak Emsud Behar.

-Njega su odveli sa kućnog praga iz očeve kuće u logor i onda smo izgubili svaki trag o njemu. Odveli su ga srpski policajci uz mučenje, maltretiranje. Tog 15. jula 1992. bio je navršio dvadeset i sedam godina. Kada su odveli efendiju Alu ubili su u Kamičku dvadeset i osam ljudi. Ljude su odavdje, ali i iz susjednog Hrustova i Vrhpolja odveli na vrhpoljski most. Tjerali su ih da skaču u Sanu, onda ubijali. Roditelji su godinama tragali za kostima i umrli su ne dočekavši njegovu dženazu. A mjesto gdje je zakopan otkrio je jedan Srbin, davdeset i četiri godine kasnije, rekao je on.

Posljednji oproštaj od hrustovačkog imama bio je danas, kao i podsjećanje na ubijenih dvanaest imama Bosanske krajine, od kojih još jedan nije pronađen.

Na ovom su prostoru počinjeni najveći zločini, a za koje još niko nije odgovarao. Kako za ovaj u Kamičku, Hrustovu i Vrhpolju, tako i za one u cijeloj dolini Sane, o kojima posebno govori otkrivenih trideset i osam masovnih grobnica i ekshumiranih tri hiljade žrtava, među kojima su bili i djeca, žene i starci.

(A. S./Faktor.ba, Foto: Medžlis IZ Sanski Most)

Related posts