Mogherini i Hahn odgovorili Čoviću: Jednakost svih građana bez obzira na etničku pripadnost

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU Federici Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn odgovorila su na pismo koje im je početkom novembra poslao član Predsjedništva BiH Dragan Čović u povodu najnovijeg izvještaja o napretku BiH.

Evropski funkcioneri zahvalili su se Čoviću na informaciji da je Predsjedništvo BiH na sjednici održanoj 27. septembra 2016. godine, jednoglasno usvojilo Zaključak o izmjenama i dopunama dokumenta Master plan procesa integriranja BiH u EU.

Inače, kako je naveo Čović u pismu ovaj dokument predstavlja jedan od najvažnijih mehanizama unutrašnje harmonizacije kada su u pitanju evropski ciljevi, jer sadrži tačan vremenski okvir za njihovo postizanje.

Oni su pozdravili obećanje koje se odnosi na sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci” za koju je Čović obećao da će biti implementirana najkasnije do 31. januara 2017. godine.

Dodali su da EU ohrabruje BiH da nastavi sa pozitivnim procesima i sprovođenjem reformske agende ističući kako će EU posebnu pažnju u razmatranju aplikacije za članstvo pridavati implementaciji presude Sejdić-Finci koja je utemeljena na principima jednakosti svih građana bez obzira na njihovu etničku pripadnost, uvjerenja ili spol.

U pismu se zaključuje da će EU i dalje pružati našoj zemlji svu nepohodnu pomoć kada je riječ o reformskom procesu i evropskim integracijama.

/klix.ba

Related posts