Mladi bračni par Hajder iz Zavidovića pokrenuo unosan biznis: Uzgojem paulovnije osigurali prihode za porodicu

Svakodnevno odvaja dio vremena za educiranje o načinu uzgoja, a ovaj posao porodici Hajder daje dobre rezultate. Kako je godinama na evidenciji za zapošljavanje, Selma se u potpunosti posvetila uzgoju ove biljke, a ostvareni prihodi su im dovoljni.

Selma i Kenan Hajder, mladi bračni par iz Zavidovića, uzgojem paulovnije napravili su dobar i unosan posao. Kenan je inženjer šumarstva, pa ideja o uzgoju ovog drveta nije došla slučajno.

Prema Selminim riječima, posao koji su pokrenuli nije nimalo jednostavan, a traži dosta truda i rada.

– Potrebno je dosta odricanja. Naš sami početak je bio neuspješan, propalo nam je svih 500 zasijanih sjemenki, ali nismo odustajali. Proces uzgoja do sadnice koja je za prodaju, zaista je težak. Biljka je nježna, traži stalnu pažnju, sterilno zemljište, prostor bez temperaturnih oscilacija, pod posebnim svjetlom. Uspjeli smo u drugom pokušaju. Počela je prodaja sadnica i prezadovoljni smo – priča Selma.

Ljudi još ne znaju za sve koristi ovog drveta, naročito u Zavidovićima još nije zavladalo interesovanje, ali unatoč tome, imaju narudžbe iz cijele države

– Paulovnija potječe iz Kine, dnevno naraste od jedan do sedam centimetara, a za sedam godina može da naraste i do 20 metara. Kalorično, lagano drvo velike tvrdoće, pogodno za izradu instrumenata, namještaja, a kao ukrasno stablo izuzetno je lijepo, sa širokim listovima i raskošnim cvjetovima – objašnjava ljepotu drveta Kenanova supruga.

Svakodnevno odvaja dio vremena za educiranje o uzgoju paulovnije, a ovaj posao porodici Hajder daje poprilično dobre rezultate. Kako je godinama na evidenciji za zapošljavanje, Selma se u potpunosti posvetila ovom poslu, a prihodi koji dolaze, za četveročlanu porodicu Hajder i više su nego dovoljni.

Već naredne godine planiraju zasijati četiri hiljade sjemenki i to više vrsta paulovnije.

(J. Herić/Faktor.ba)

Related posts