Mirsad Kordić je spasio 66 života: Nikad ne pitam kome treba krv

Mirsad Kordić, komandir stanice Sudske policije FBiH, 66 puta je darivao krv, a kako kaže, cilj mu je da dostigne minimalno 100 darivanja. Mnogo puta je darivao krv u hitnim slučajevima, prilikom teških saobraćajnih nesreća, s obzirom na to da posjeduje krvnu grupu koju svaka osoba može primiti (nulta negativna).

Važnost

Svojim humanim primjerom utiče na mlađe kolege, te na razne načine pokušava osvijestiti što više ljudi i ukazati im na važnost darivanja krvi. Kaže da je neopisiv osjećaj kada nekome pomogne.

– Volim pomagati ljudima i ima nešto u meni što me tjera da redovno doniram krv, te na taj način nekome spasim život. Nikada nisam pitao kome treba krv, već mi je samo motiv ljudski život. Imao sam slučajeva gdje me pozovu iz Zavoda za transfuziologiju i kažu mi da imaju pacijenta kojem hitno treba krv. U takvim momentima sve ostavljam i odmah reagujem. Kada znate da vaša bočica krvi nekome znači život, ne postoji ništa što vas može spriječiti da pomognete, osim bolesti. A što se tiče bolesti, još nemam potrebu da konzumiram bilo kakve tablete, a darivanje krvi je dosta zaslužno za to, jer svakim darivanjem krv se obnavlja i organizam postaje zdraviji, govori Kordić.

Kao jedan od najtežih trenutaka u životu, Kordić izdvaja jedan ratni događaj kada je prilikom ranjavanja djeteta od devet godina morao brzo reagovati.

Jedna doza može biti ključna

– Na Dobrinji je ranjen Mirza Alihodžić, tada devetogodišnji dječak, dok je igrao fudbal sa ostalom djecom. Povrede koje je zadobio su bile opasne po život. Metak je prošao kroz stomak i oštetio kičmu. Borba za život se odvijala u ratnoj bolnici na Dobrinji, gdje sam uspio doći kada su mi javili da je Mirza u teškom stanju. Tu sam dao jednu dozu krvi, nakon koje se nisam osjećao baš najbolje s obzirom na ratne okolnosti, ali sam na vlastitu odgovornost insistirao da dam još jednu dozu kako bi bilo više šansi da se Mirza spasi. Prije nekoliko dana sam dočekao Mirzinu svadbu i to mi je bio jedan od najsretnijih dana u životu, priča nam Kordić.

Mobilni tim

Od 1999. organizator je kolektivnog darivanja krvi uposlenika raznih sektora Vrhovnog suda FBiH.

– Edin Vehabović, generalni zapovjednik Sudske policije FBiH, višestruki je davalac krvi i mlađi policijski kadar imao je na koga da se ugleda. Sada veliki broj naših uposlenika svaka četiri mjeseca donira krv na kolektivnom darivanju koje organizujemo u zgradi Vrhovnog suda FBiH. Kolektivnom darivanju krvi odazovu se kadrovi Sudske policije FBiH, Vrhovnog suda FBiH, federalnog Ministarstva pravde, federalnog Tužilaštva, Ustavnog suda FBiH, te Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH. Sve to uspijemo obaviti zahvaljujući mobilnom timu Zavoda za transfuziologiju, te njihovoj direktorici prim. dr. Jasminki Kurilić. Mi pozovemo stručni mobilni tim i oni dođu kod nas sa pratećom opremom kako bi svi uposlenici ove ustanove mogli darovati krv, kazao je Kordić.

Naglasio je kako su i njegova djeca krenula očevim stopama i da su do sada Arnela i Enes već nekoliko puta darivali krv.

– Svima koji su zdravstveno sposobni poručujem da daruju krv, jer jedna doza krvi može biti ključna i nekome spasiti život, a nas neće ugroziti, dodao je Kordić.

Related posts